dijous, 22 de febrer del 2018

l'efecte streisand


JAIME OLMEDO
El llibre 'Fariña', número u a Amazon després del segrest judicial
elPeriódico
21|2|2018

El llibre Fariña, sobre el qual pesa una ordre de segrest judicial, ha tornat a protagonitzar l'anomenat efecte Streisand. La decisió d'una jutge de Collado Villalba (Madrid) d'acordar el segrest cautelar de l'obra, en què el periodista Nacho Carretero aprofundeix en la història del narcotràfic gallec, ha col·locat el llibre com a número u de vendes a Amazon.
L'efecte Streisand és un fenomen d'internet en què un intent de censura o encobriment de certa informació fracassa, ja que aquesta acaba sent àmpliament divulgada o reconeguda.
La jutge Alejandra Pontana va adoptar la mesura a petició de l'exalcalde d'O Grove (Pontevedra) José Alfredo Bea Gondar, que al gener va demandar Carretero i l'editorial Libros del KO per suposada vulneració del seu dret a l'honor.
L'exalcalde -que apareix citat en el llibre per suposats vincles amb el narcotràfic gallec- ha aconseguit com a mesura cautelar el segrest del llibre i que es prohibeixi la impressió i comercialització de nous exemplars.
Per contra, la jutge ha desestimat la seva pretensió de frenar l'emissió de la sèrie de televisió produïda sobre aquesta obra. En aquest cas, sosté que la data d'emissió de la sèrie és incerta, així com el guió, per la qual cosa seria desproporcionat paralitzar-ne l'emissió.
Però en el cas del llibre, creu que la mesura està emparada en l'eficàcia de la tutela judicial, ja que si finalment la sentència fos favorable al demandant, s'hauria seguit produint el dany moral sobre aquest.
Per la jutge, el contingut del llibre i les suposades imprecisions denunciades per l'exalcalde atorguen una base suficient per, sense prejutjar el fons de l'assumpte, atendre la seva petició.
La jutge, finalment, determina que el demandant ha de dipositar una caució de 10.000 euros per respondre dels possibles danys i perjudicis que la mesura cautelar suposi per al patrimoni del demandat.
La resolució judicial, com ha passat amb el cas del raper Valtonyc, ha generat una onada de rebuig a les xarxes i ha desencadenat l'anomenat efecte Streisand, disparant les vendes del llibre a internet.

______________
P.S.: Les biblioteques no han quedat al marge del segrest cautelar de Fariña. Efecte Streisand, també.


Aquest és el paràgraf de Fariña que ha propiciat el segrest:

5 comentaris:

  1. Fariña, Valtonyc, Arco, els nois d'Altsasu, els titellaires de Madrid, els d'Estremera i Soto del Real...Estat de dret, en diuen ^^.

    ResponElimina
  2. De tota manera, aquest senyor es desperta tard. El llibre és de novembre de 2015 i ja porta 10 edicions, una imminent versió en gallec i una pròxima sèrie de televisió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser s'ha animat justament ara, en vista de com van les coses.

      Elimina
  3. Ara mateix a Amazon només n'hi ha un de segona mà a 140€.
    Donant idees per si algú ja l'ha llegit i li falta espai als prestatges.

    ResponElimina