DANIEL FERNÁNDEZ
Lectura per osmosi
La Vanguardia
27|7|2025
L'estiu, les vacances, hauria de ser un temps ideal per a la lectura tranquil·la i reposada. De fet, el moment de triar quins llibres emportar-se a l'hotel o a l'apartament forma part dels ritus de pas previs al gaudi del descans. Hi ha qui s'emportarà un d'aquells títols clàssics que té pendent des de fa anys i qui s'apuntarà a les últimes novetats, com hi haurà lectors d'assaig o de poesia i no només de novel·la. En qualsevol cas, l'estiu també és un temps per als llibres. I em permetreu que repeteixi una obvietat: les societats més lectores són les que acumulen més prosperitat econòmica i social. L'índex de lectura de la població d'un país és una dada sovint molt més important i significativa de la seva riquesa global que el famós però simplista producte interior brut.
I sí, esclar que llegir no cura tots els mals físics, psíquics o polítics d'una nació i els seus pobladors, però millora, n'estic convençut, el pensament crític i la vitalitat democràtica. En resum, llegir ens fa millors.
Algun lector eixerit adduirà que va ser un país culte i lector com l'Alemanya dels anys trenta el que va acabar fent sorgir el monstre de Hitler i el nazisme. Ho concedeixo. Llegir no ho cura ni ho redimeix tot. I també es pot llegir des del prejudici i fins i tot la maldat. I l'Alemanya derrotada i ressentida després de la Gran Guerra és un molt bon exemple que quan els pamflets substitueixen la raó i la bronca tavernària el debat amb arguments, la societat descarrila. Ara mateix, al nostre país es viu un temps d'enfrontament caïnita que hem anomenat polarització, quan realment és una divisió maniquea entre els nostres i els altres que desmenteix el nostre gairebé mig segle de democràcia. I per descomptat que hi ha impresos que contribueixen a destruir la convivència. Precisament per tot plegat comprenc perfectament aquells compatriotes que diuen que han abandonat les xarxes socials i que ja ni llegeixen ni volen seguir les notícies. S'estan dissociant d'una realitat que no els agrada. A ells se'ls haurà de proporcionar el remei de lectures que succeeixin en espais llunyans o temps remots o indrets totalment imaginats. La lectura també pot ser una forma feliç d'evasió. I la millor manera de viure moltes vides en la nostra limitada vida terrenal.
Però ja que parlem de crispació política, un prec a tots els polítics, dirigents, empresaris i fins i tot particulars d'aquest regne. Llegiu si podeu —la xarxa de biblioteques públiques és molt extensa—, però si no, almenys passegeu-vos amb un llibre a la mà o sota el braç. Lluïu-lo, feu-lo visible a la platja o a la muntanya o anant de canyes i vins. Seria millor si el llegíssiu, però si no, alguna cosa se us enganxarà, per osmosi, i us farà semblar més savis i millors persones.
Pot sonar molt cínic el que us estic dient, però si a més de dir-nos, potser mentint, quin llibre o llibres llegiran aquest estiu, veiéssim els sospitosos habituals —Sánchez, Feijoo, Abascal, Díaz, Puigdemont i tutti quanti— en posició de lectura o transportant els volums mentre deambulen en el lleure estival, crec que al final aconseguiríem un país millor i molt més habitable. Només hi hauria el risc, calculat, que en cas de coincidir en algun lloc decidissin tirar-se els llibres pel cap.
Però, vaja, insisteixo que soc molt partidari de la pseudolectura per osmosi, perquè el llibre és aquella membrana semipermeable que ens ajuda a comportar-nos com a éssers civilitzats, és a dir, com a lectors.
També, per raons semblants, defenso les lectures obligatòries en l'ensenyament escolar. Perquè hem arribat a un punt en el qual si un nen diu que no vol fer esport, se li recorda que l'exercici és salut i que mens sana in corpore sano, etcètera. Però es considera anatema que hi hagi lectures obligatòries. Que són necessàries per a la formació de qualsevol persona. Adaptades a la seva edat i evitant caure en receptes que els facin avorrir la lectura, però partint de la base que, almenys, llegir hauria de ser tan imprescindible com la gimnàstica.
En fi, lectors, bones vacances i bones lectures!