IGNACIO OROVIO
Curs de lectura ràpida
La Vanguardia
5|8|2018
“He fet un curs de lectura ràpida i he llegit Guerra i pau en vint minuts. Va de Rússia”.
La hilarant frase s’atribueix a Woody Allen i precedeix el segon capítol de Laboratori lector, un assaig del professor del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra Daniel Cassany publicat recentment per Anagrama. Fa anys que Cassany investiga sobre la lectura i els seus processos i en aquesta obra ofereix un conjunt d’exercicis sobre aquest vímet essencial de la cultura. En aquest segon capítol, Cassany explica tècniques d’acceleració de la lectura. Oh: com llegir més ràpid! Sobre la meva tauleta de nit, la selecció de set llibres (vuit amb Cassany) que pretenia engolir aquestes vacances suma 2.124 pàgines. Calculant molt grosso modo (a unes 340 per pàgina), 722.160 paraules. Potser els consells de l’expert ho faran possible...
Un experiment de Laboratori lector consisteix a ratllar en un paràgraf la meitat superior i la inferior de cada paraula; les que oculten la part de dalt tot just es comprenen. Les seves contràries funcionen gairebé a la perfecció sense l’altra meitat, perquè la fesomia de les lletres en concentra la semàntica a la part alta. No cal ratllar el llibre (o aquesta columna), es pot provar amb un tros de paper. El resultat és sorprenent. Per això, dirigir la lectura a la part alta de les paraules pot ajudar a guanyar agilitat. Hi ha altres exercicis d’entrenament, com la lectura saltada de paraules; comprovar si movem el cap en llegir, o si xiuxiuegem les paraules.
Funcionarà, a l’hora de la veritat? Quanta velocitat podem guanyar?
Els estudis de lingüística calculen que la lectura de memorització arriba a les 100 paraules per minut, la d’aprenentatge entre 100 i 200, la de comprensió (l’estàndard) entre 200 i 400 i la lectura veloç entre 400 i 700: entre la primera i l’última, set vegades més ràpid com a màxim. Les diferències són notables, però hi ha dues condicions sine qua non: concentració i bona llum.
Aleshores...? Les 1.904 pàgines de Guerra i pau (en la versió de l’editorial El Aleph) podrien suposar a ritme estàndard unes 35 hores de lectura; els set volums estiuencs, al voltant de 40. Però l’agost avança.
Ja al segle XIX, en vista de l’increment de la producció editorial, el psicòleg francès Émile Laval –ho explica Cassany– va començar a estudiar possibles simplificacions lingüístiques per anar més de pressa. Més tard, als pilots d’avió de la Primera Guerra Mundial se’ls va entrenar en una percepció accelerada (de l’enemic) amb pantalles, i aquella experiència va provar d’aplicar-se també a la lectura.
Per veloços que siguem, la nostra millora tècnica no permetrà mai reduir la pila de llibres pendents. A tot estirar, canviar-la d’ordre. No he sabut trobar a Google quants títols es publicaven quan Laval va començar els seus experiments, però segur que els 87.000, aproximadament, que s’editen avui a Espanya els multipliquen per 10, per 20 o per 80, i moltíssims d’aquests valen la pena.
PS: en aquesta columna hi haurà invertit uns dos minuts i cinc segons. Va de llibres.
Suposo que hi ha molta ironia en l'article, per què si no quina necessitat hi ha de llegir rapid? Per a mi, disfruto, si el llibre m"agrada molt, anant a poc a poc. Jo porto tres dies anb un conte de Gogol, i encara rellegeixo.el primer paràgraf. No.sé de què va, encara. (records des de la badia de Roses).
ResponEliminaVa de russos, com si ho veiés! ^^
EliminaVacances, encara? Quina sort!
EliminaSí a tot: va de vacances i estic de russos...o al revés . en qualsevol cas, demà torno a casa, i dimecres a tornar a treballar. I això no va ni de lectures ni de literatura, només de misèries quotidianes.
EliminaNo me'n parlis! Quina enredada, tot plegat.
EliminaAra mateix em vaig a fer una til.la: infusió de flors del tell molt emprada com a sedant, ara mateix la necessito amb tant speed reading.
ResponEliminaImma
Keep Calm and Carry On!
EliminaJo sóc de a poc a poc i bona lletra, més aviat.
ResponEliminaAquest experiment lector és interessant per segons quines lectures. I llavors per lectures literàries cadascú trobarà el seu propi ritme.
ResponEliminaI.