dimarts, 14 d’abril del 2015

els nostres avantpassats


La història de les nostres bibliotecàries: heroïnes abans, durant i després de la guerra. Una història de repressió i sacrificis, petits gestos i força de voluntat, però, sobretot, de passió per les nostres lletres. Des de l’any 1915, quan s’inicia l’Escola de Bibliotecàries, amb l’impuls d’Enric Prat de la Riba i d’Eugeni d’Ors, Lletraferides repassa els cent anys d’esforç contumaç d’aquestes dones per preservar l’herència literària d’un país: els inicis difícils, però engrescadors; els duríssims anys de la guerra, amb el bibliobús del front—que recorre hospitals i trinxeres—i de l’exili; el fred angoixós del franquisme, els llibres prohibits i els inferns; i els vertigens de la Transició.
Amb testimonis en primera persona, dietaris inèdits i una rigorosa investigació, Assumpta Montellà narra la història d’aquestes guardianes de la literatura catalana i els ret un sentit immerescut homenatge de part de tots nosaltres, els seus admiradors incondicionals: els lectors.

Assumpta Montellà. Lletraferides. La història de les nostres bibliotecàries. Ara Llibres, 2015.

**  **  **

Editorial Morsa acaba de publicar Les bibliotecàries. Diari de la biblioteca popular Pere Vila 1933-1939, un volum que recull un dietari escrit durant els anys de la república i inèdit fins ara. Els escrits de la directora de la biblioteca, Rosa Sarrado, i la seva auxiliar, Concepció Múnera, han enlluernat Toni Soler i així n’ha deixat constància al seu blog en un post que recollim aquí.
«A la gent ens agrada imaginar-nos en feines que, per falta d’interès o aptituds, estan fora del nostre abast. De vegades em somnio futbolista, pescador, diplomàtic, pagès. Fabulo amb un estil de vida o de treball que no m’escau de cap de les maneres, només pel gust de situar-me fora de mi. M’atribueixo la força física, els dots de comandament, la paciència o la tenacitat de professions diverses, que tenen tan poc a veure amb el meu dia a dia.
La meva feina em té alterat en tot moment; sempre amb diverses coses al cap, mai prestant la deguda atenció, escrivint amb pressa, confiant excessivament en la improvisació, anhelant “uns dies de calma” que no arriben mai perquè, de fet, no sabria què fer-ne, jo, de la calma. I això no és pas casualitat ni és un càstig, sinó la mena d’activitat que he triat -o, més ben dit, la que millor s’adapta a la meva dispersió-. En canvi, envejo tota mena de feines que no penso exercir mai.
Aquesta explicació és del tot prescindible, però em serveix per justificar perquè m’ho he passat tan bé llegint Les bibliotecàries. Diari de la biblioteca popular Pere Vila 1933-1939. Gràcies a una operació de crowdfunding, l’ha publicat Editorial Morsa, un segell barceloní que, pel que em diuen els que estan al cas, té fama d’editar de forma selectiva, amb cura i especial atenció a les il.lustracions (en aquest cas, la il.lustradora és Elisa Pereza, ex alumna de la mateixa escola Pere Vila).
Les autores del dietari són la directora de la biblioteca, Rosa Sarrado, i la seva auxiliar, Concepció Múnera, que es van fer càrrec de l’equipament des de la seva inauguració l’abril de 1934. El centre formava part de l’escola Pere Vila, a l’actual passeig Lluís Companys de Barcelona, i la seva obertura formava part d’un pla de biblioteques populars endegat per l’ajuntament republicà.
La Núria Mulé, també bibliotecària, va trobar els diaris fa més de dues dècades i va decidir que valia la pena que fossin recopilats i publicats. I ha fet molt bé, perquè els textos de la Rosa i la Concepció no són pas simples anotacions funcionarials, sinó un autèntic dietari en què no només es parla de catalogar novetats, atendre demandes i préstecs, arxivar publicacions i revistes; també es viu amb autèntica implicació el dia a dia de la biblioteca, s’expressa alegria quan puja el nombre de visitants (especialment si són dones) i es relata la relació amb els lectors d’una manera vivencial, pròpia d’unes persones que estimen la seva feina, que creuen que a través dels llibres estan posant un gra de sorra en la construcció del que coneixem per Cultura Popular...». [Toni Soler. Feina de bibliotecària. Núvol. 8|4|2015]

Les Bibliotecàries : diari de la Biblioteca Popular Pere Vila 1933-1939. Il·lustracions de [sic] Elisa Pereza ; pròleg de Núria Mulé ; transcripció i notes: Sònia Pomares. Morsa, 2015.



1 comentari:

  1. A la banda dreta del blog trobareu un quadern sota l'epígraf caro diario. Si el cliqueu, podreu veure unes quantes entrades extretes dels diaris de la biblioteca de Vic. Sí, nosaltres també els conservem. Del 1931 fins al 1996. El servei de biblioteques de la Diputació de Barcelona ens els està escanejant. Suposo que aviat estaran disponibles en línia.

    ResponElimina