dijous, 13 de desembre del 2012

un bibliotecari rus


Fiódorov, Soloviev i Tolstoi, retratats per Leonid Pasternak.
Lo había olvidado todo acerca de Nikolái Fiódorov, el influyente filósofo ruso que afirmó que las futuras tareas de la humanidad serían la abolición de la muerte, la resurrección universal de todos los muertos y la colonización del espacio exterior (así la gente resucitada tendría un lugar donde vivir).

Fiódorov apenas publicó algo en vida. Trabajó como bibliotecario en Moscú donde, entre sus visitantes, figuraban el viejo Tolstói y el adolescente Konstantin Tsiolkovski que, en 1903, año de la muerte de Fiódorov, probó matemáticamente que se podían realizar vuelos espaciales. Con el tiempo, Tsiolkovski se convirtió en el «abuelo de la cosmonáutica soviética»...

Elif Batuman. Los poseídos. Traducció de Marta Rebón. Seix Barral, 2011. P. 88.

  [+]

3 comentaris:

  1. Coneixent el tarannà de Tolstoi l'imagino a Califòrnia per viure al centre d'una decisiva dialèctica prospectiva. Seria un potent tema per a una novel·la fer-lo anar i venir entre Los Angeles i Frisco o, el que és el mateix, entre els centres del "transhumanisme" i de la "deep ecology".

    Per a copsar a fons les dimensions d'aquesta disjuntiva res millor que la lectura de Gente que que no quiere viajar a Marte de Jorge Riechmann.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oído cocina, Girb; en prenc nota.
      Saps, això del club de lectura és un gran invent: volto més que amb una T-10. I per uns jardins la mar d'inesperats. Coi, tinc molta sort de guanyar-me la vida d'aquesta manera.

      Elimina
  2. Si dominés l'angleterrès dominant miraria de perllongar l'èxit de "Tolstoi in California" amb la seqüela "Tolstoi in the Plain of Vic"; on exerciries d'interlocutora principal del Lev.
    Feu enrere, dissenyadors de trilogies vampíriques de pega..., que hi ha un munt de coses més dignes de ser explicades!

    ResponElimina