-Ya que estamos, ¿algún libro que recomendar?
-La Noche del Cazador, de Davis Grubb.
Xarim Aresté, entrevistat a laganzua.net.
* * *
Mentre espera el compliment de la sentència, comparteix cel·la amb en Harry Powell, un enigmàtic personatge que anomenen el Predicador i que duu tatuada en una mà la paraula «amor» i, en l'altra, «odi», i que no para de burxar-lo perquè li digui on ha amagat el botí, encara no recuperat.
Després de la mort d'en Ben, penjat a la forca sense haver revelat mai el seu secret, el Predicador surt de la presó i s'encamina cap al poble on malviuen la vídua i els dos fills del lladre ajusticiat, convençut que sabrà guanyar-se la seva confiança. I efectivament, la vídua d'en Ben Harper, desitjosa de trobar suport en algú, congenia amb el Predicador, sense sospitar que el fervorós Harry, aquell que creu un home de Déu, duu a la consciència més d'un pecat.
Davis Grubb
(1919-1980) va néixer a Moundsville, Virgínia. Com que tenia una gran habilitat per al dibuix, va intentar professionalitzar-se com a artista, però aviat va descobrir que patia una mena de daltonisme que li impedia reconèixer els colors en determinades combinacions i això va fer que acabés inclinant-se per la literatura.
L'any 1940 es va traslladar a Nova York per treballar a la cadena NBC, per a la qual va escriure guions radiofònics. És autor de desenes de narracions i de vuit novel·les, entre les quals destaquen especialment La nit del caçador (1953) i Fools' Parade (1969), totes dues amb remarcables versions cinematogràfiques. La interpretació de Robert Mitchum com a Harry Powell a La nit del caçador, sota la direcció de Charles Laughton, resulta encara avui una de les més aterridores de la cinematografia americana. [De la contracoberta i la solapa]
Pa mi que se'm veu el llautó, però us juro que el meu interès és estrictament intel·lectual.
ResponEliminaGran llibre, el de la Noche del cazador, i encara més gran pel·lícula, la de Charles Laughton!
ResponEliminaRecomaneu el llibre ? Segons Fernández Santos, James Agee va millorar-lo en el seu guió, així com el mateix Mitchum, que es veu que es va enfrontar amb Charles Laughton, i va dirigir-ne una part.
ResponEliminaEn qualsevol cas, aprofito per reivindicar l'obra mestra pòstuma d'Agee, "Una muerte en la familia", i fent una mica de Hyde (que no s'hi vol posar), ara que sembla que no es cagui per qualsevol escriptoret americà de tercera, fóra bo recordar aquest autor que va morir als 45 anys, amb una obra breu, però més substanciosa que la de qualsevol modernet de foto de suplement...és clar, que els seus retrats, una mica amb poses d'star i tota la seva aureola d'alcohòlic, amic de Chaplin i dels desclassats, etc. ja és estrany que no hagin aparegut encara en cap d'aquests suplements.
El llautó es veu estupendu, Mati! Potser bruteja una mica, però sé per on vas...
ResponEliminaAi... perquè no només de lectures viu la dona, no?
Tonets.
SU