dissabte, 28 de maig del 2016

un forner fa baguettes, un escriptor escriu



El passat 9 de maig es va saber el guanyador del premi Goncourt du Premier Roman d'enguany: Joseph Andras, amb la novel·la De nos frères blessés (Actes Sud).  Hi ha hagut una mica de rebombori perquè l'obra no constava en la llista dels quatre finalistes, feta pública el 6 d'abril; va ser un afegitó d'última hora. Com si no hi hagués prou amb això, ara va i resulta que el tal Joseph Andras ha rebutjat amablement el premi per mitjà d'un comunicat de premsa de la seva editorial, sense ni una trista compareixença pública perquè, segons diuen, l'autor es vol mantenir en l'anonimat, al marge dels mitjans i dels saraus literaris:
«Je vous confirme que l’auteur n’accepte pas son prix. Il remercie les membres du jury, bien sûr, d’avoir aimé son livre, mais ne pas accepter le prix, car sa conception de la littérature n’est pas compatible avec l’idée de compétition».

Total, que entre una cosa i altra...

1. El manuscrit va arribar a l'editorial per correu.
2. Se'n sap pràcticament res, d'ell («Né en 1984, Joseph Andras vit en Normandie. Il séjourne régulièrement à l'étranger. De nos frères blessés est son premier roman», aquesta és tota la biografia que ens proporciona l'editorial. I, a sobre, només circula una foto seva, la que encapçala aquest apunt). Comença a córrer la brama que es tracta d'un pseudònim.
3. Rebutja el Goncourt, sense donar la cara.
4. Els que l'han llegida (en Philippe Claudel i en Pierre Assouline, per exemple, ambdós membres del jurat), asseguren que la novel·la és fantàstica, molt potent, massa madura, en tractar-se d'un debut literari. Es disparen les alarmes davant el risc de trobar-se amb un nou cas Romain Gary/Émile Ajar, no sé si el recordeu. Gary, que ja havia guanyat un Goncourt l'any 1956, s'hi va tornar a presentar l'any 1975 —per despit, es podria dir, perquè rebia fort dels crítics literaris francesos, que l'acusaven d'estar acabat— amb la novel·la La Vie devant soi i el pseudònim Émile Ajar. Va (tornar a) guanyar el Goncourt i el va rebutjar. La broma va arribar més lluny: Romain Gary va contractar un seu cosí per fer d'Émile Ajar. Us en vaig parlar aquí, de tot això.

...la distracció està assegurada. Us continuarem informant.

Vegeu també:
Joseph Andras sur son refus du Goncourt : “Un boulanger fait des baguettes, un écrivain écrit”. ActuaLitté. 24|5|2016.
Quand l’affaire Iveton devient l’affaire Andras. Pierre Assouline. La République des livres. 13|5|2016.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada