dissabte, 21 de gener del 2017

prescripció lectora


Carme Gaseni.
GENT CORRENT
«Més que recomanar llibres, procuro guiar»
MAURICIO BERNAL
El Periódico
17|1|2017
Recomanar llibres és un art i la UB ha creat un postgrau de Prescripció Lectora. La bibliotecària Carme Gaseni s'hi ha apuntat.
Entre totes les expectatives que posa l'usuari de biblioteca en el responsable de Préstec hi ha aquesta, que sigui un bon guia. Carme Gaseni, que treballa des de fa 17 anys a la Biblioteca Pública de Tarragona, n'és conscient i ha sigut una de les primeres a apuntar-se al nou postgrau de Prescripció Lectora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona (UB). Tothom recomana llibres; del bibliotecari s'espera que sigui un professional del tema.
-¿Fa un any? Sí. Va marxar la noia que fins llavors havia sigut l'encarregada de Préstec i em van oferir fer-me'n càrrec.
-¿Era una bona notícia? I tant. Per començar, era l'oportunitat de fer una cosa nova. A més, a mi m'encanta el contacte amb la gent, i Préstec és això: estàs tot el dia amb els usuaris.
-Llavors… és clar. És un postgrau perfecte per a vostè. És clar. Necessito més coneixements per guiar-los millor.
-Què li diu la seva experiència: ¿la gent realment li diu: «Recomana'm un llibre»? La veritat és que sí, normalment és així. «Recomana'm alguna cosa. He llegit molt d'això i vull canviar de gènere».
-¿I en què basa la seva recomanació? Bé, a vegades ja coneixes l'usuari i els seus gustos, llavors saps per on anar. Si no, li preguntes per les seves lectures anteriors, per fer-te una idea del que li agrada. I quan em quedo en blanc, que a vegades pot passar… Llavors trec la meva llibreta.
-La seva llibreta. Una llibreta que porto sempre a sobre, en què vaig anotant títols, llibres dels quals em parlen, que veig en llibreries… Sí, a vegades ho faig així. Però, en general, més que recomanar llibres, procuro guiar.
-¿Clàssics, novetats? De tot. Sempre tinc present que hi ha un fons i que hi ha uns clàssics que s'han de llegir, que tenen valor, no només això, sinó que molts d'ells tenen actualitat.
-¿Què ha fet durant aquest any per ser una bona consellera? Unes quantes coses. Per exemple, estar al dia de les novetats, de les crítiques, dels blogs literaris. Ha canviat la meva manera de visitar les llibreries: ara hi vaig pensant què puc afegir al fons. Em poso en la pell de l'usuari i penso què voldria trobar a la biblioteca... I tingui en compte que tenim una gran varietat d'usuaris.
-¿Alguna vegada dissuadeix algú de llegir algun llibre? No crec que la tasca del bibliotecari sigui dir-li a la gent el que no ha de llegir.
-Però hi ha llibres dolents. Hi ha llibres dolents, és cert, però la lectura és una activitat molt subjectiva. El llibre que a algú li sembla dolent a una altra persona pot semblar-li el llibre de la seva vida.
-Expliqui'm, ¿què n'espera del postgrau? Com li deia, després d'un any de treballar a Préstec he vist que necessito adquirir més coneixements per poder guiar l'usuari. Vull comptar amb una base més sòlida per fer recomanacions.
-¿Es tracta de conèixer molts títols, de saber molt de literatura? Es tracta en part de tenir coneixements, és clar. Però també té a veure amb donar-li a la recomanació aquell valor afegit perquè l'usuari sigui més bon ciutadà.
-A través de la lectura. És clar, la lectura fa millors ciutadans. Ciutadans més curiosos, menys disposats a acceptar les coses com venen, sense qüestionar, sense fer preguntes.

Vegeu també:
Facultat de Biblioteconomia i Documentació. Curs de postgrau. Prescripció lectora.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada