dimecres, 30 de gener del 2019

62è sketchcrawl - vic - biblioteca joan triadú



   26|1|2019.

TONI COROMINA
«Sketchcrawl»: la mirada de la realitat urbana de quaranta dibuixants vigatans
Osona.com
13|10|2017

Des de fa set anys, un grup d’artistes vigatans es reuneix regularment per dibuixar esbossos d’ambients i racons de la ciutat, encara que ocasionalment, també, elaboren apunts de l’entorn rural | Formen part del moviment internacional dels «urban sketchers», estès arreu del món, amb molta implantació a Catalunya.

Aquests últims anys, arreu del món proliferen grups de persones que practiquen l’sketchcrawl, unes trobades maratonianes de dibuix, bàsicament esbossos del paisatge urbà, que després mostren i comparteixen a la xarxa d’Internet. A l’Estat espanyol hi ha nuclis molt dinàmics disseminats arreu, tot i que a Catalunya –sobretot a Barcelona, Girona, Terrassa i Vic– és on hi ha més practicants. El col·lectiu més nombrós i ben organitzat és el de Barcelona, que en una marató ha arribat a reunir més d’un centenar de participants i ha documentat els diversos barris de la capital catalana.
Sota l’impuls de l’arquitecte Ferran Blancafort, l’any 2010, una quarantena  d’sketchers vigatans van començar a trobar-se una vegada cada trimestre amb l’objectiu d’observar i documentar in situ la vida urbana i traslladar la realitat canviant a una llibreta en forma d’apunts fets amb pinzells, llapis, plomes i retoladors. Els dibuixos poden tenir una il·limitada varietat d’estils, eines i suports.
L’activitat artística de l’sketchcrawl (que es podria traduir per "esbós d’un dibuix"), va néixer casualment en un pub de San Francisco (EUA), impulsada per l’italià Enrico Casarosa mentre prenia apunts durant un comiat de solter. Quan la comitiva festiva va canviar de bar, ell va continuar fent esbossos dels locals que anaven visitant. Aleshores se li va encendre la bombeta i al cap d’unes setmanes va començar a organitzar rutes artístiques col·lectives obertes a altres dibuixants, amb la posterior difusió dels seus treballs per Internet.
[...] Les trobades dels urban sketchers de Vic
Des del 2010, en els set anys de singladura, el grup vigatà d’sketchers, conformat per una quarantena de dibuixants,  ja ha fet vint-i-set trobades (quatre per any). A banda de Blancafort, el seu creador i impulsor, el nucli més actiu està conformat per Jordi Crusats, Josep Lázaro, Ton Granero, Albert Ylla, Joan Vall, Teresa Saumell, Quim Sosa, Toni Serrat i Jordi Solà, entre d’altres, que habitualment són els que més s’impliquen en l'organització de les diferents sessions de dibuix col·lectiu.
La majoria de trobades les han fetes a Vic, tot i que, també, han fet algunes sortides fora i s’han desplaçat a Manlleu, o a l’Empordà, i diverses vegades a Barcelona i a Girona. A banda de les reunions presencials, els diferents grups i dibuixants del país i de fora acostumen a comunicar-se entre ells per Internet. Si fa un temps ho feien mitjançant els blogs, ara el contacte és més habitual fer-lo a través de xats al Messenger, Facebook o  Instagram...
Aquí, la resta del reportatge.

2 comentaris:

  1. Hola,
    llavors per veure aquest dibuix que m´agrada molt i el vull per mi, com ho puc fer?

    I ahir Il Gattopardo, m´imagino uns que sí, unes que no.

    Imma C.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no pot ser, Imma. T'hauràs de conformar amb veure'l per la tele.

      Uns que sí, unes que no? Què vol dir, això?
      Els números són aquests: 24 assistents. 6 homes, 18 dones.
      No va agradar gens: dos homes.
      Pse, pse: dues dones.
      Va agradar molt, però MOLT: 20 (4 homes i 16 dones).

      Elimina