dijous, 31 d’octubre del 2019

samaín



Biblioteca Pública de Ourense
Eu leo autores mortos
Mostra Bibliográfica
Celebra connosco o Samaín lendo obras de escritores e escritoras que morreron en estrañas circunstancias. Dende Mark Twain ata Silvia Plath, dende Osamu Dazai ata L. M. Montgomery. 
Todos teñen en común un final fora do común, tanto como tamén o foi a súa produción literaria. 
*
El Samhain, el 31 d'octubre, és l'any Nou dels Celta i dels Wicca. Un temps per a la meditació i el record dels que ja no hi són, coincideix amb el fi de les collites. Als països saxons el seu festeig va seguir a les festes de Halloween, prenent part de la seua simbologia com les carabasses (Jack o'Lanterns). Una data considerada tradicionalment com a excel·lent per a realitzar presagis i endevinacions, i on deixen ofrenes als llindars i obsequis per a les ànimes dels morts.
A la mitologia celta irlandesa i gallega, Samhain és la festa religiosa que celebra el naixement del període d'obscuritat de l’any celta (pels celtes, l'any estava compost de dos temps: el temps fosc i el temps clar). És una festa de transició – el pas d'un any a l'altre – i d'obertura de l'Altre món. Aquesta festa és esmentada en nombrosos relats èpics irlandesos i gallecs, ja que, per la seva definició, és propícia als esdeveniments màgics i místics. La seva importància pels celtes és innegable, ja que la tornem a trobar a la Gàl·lia amb el nom de Samonios, en particular en una menció del Calendari de Coligny, que la col·loca al mes que correspon aproximadament a novembre.
A Galícia perdura amb el nom de Samaín. [Viquipèdia dixit].

1 comentari:

  1. Amb vuit cognoms gallecs per banda...no n'havia sentit a parlar mai do samaín. A casa, Magosto o Noite de defuntos. Aquí ho expliquen molt bé.

    ResponElimina