dissabte, 15 de febrer del 2020

el vic torero



Toros de juguesca
La construcció de la plaça de toros, el 1917, resultat d'una partida de cartes
Que Vic va tenir plaça de toros ho sap gairebé tothom. El que potser ja no saben tants és que aquella plaça es va construir gràcies a una juguesca. Va ser durant una partida de cartes que mantenien diferents industrials vigatans a l'històric Cafè de la Constància, a la plaça Major.  Un d'ells, l'empresari Joaquim Costa —pare del futur alcalde Josep M. Costa Velasco—, es va comprometre a finançar-la, tot plantejant un autèntic desafiament: la tindria construïda en un any. I resulta que no anava de farol. L'envit va sorprendre el mateix Ajuntament, que va mirar d'allargar la concessió dels permisos definitius davant els dubtes que, una plaça construïda en només un any, pogués reunir les condicions de seguretat oportunes. El mateix Costa va demostrar-los la fiabilitat "carregants les graderies amb sacs de farina". I l'Ajuntament hi va haver de donar el vistiplau.
La plaça es va inaugurar el 6 de juny de 1917, fent les delícies de molts aficionats a la tauromàquia de la ciutat i rodalia. De fet, a Vic s'havien fet correbous des del segle XVII —i fins al 1924 encara se'n feien al mig de la plaça Major. La plaça de toros tenia capacitat per a uns 4.000 espectadors, i a més de les festes taurines també s'hi organitzaven sardanes, concerts populars o revetlles. Tot i que va tancar definitivament les portes el 5 de juliol de 1963 amb un espectacle de "tauromàquia grotesc", la darrera corrida havia tingut lloc dos anys abans. La plaça de toros es va acabar d'enderrocar definitivament l'any 1989 —"molts encara recordareu, des de fora, les taquilles de sol y sombra"— , quan precisament es va projectar tot el creixement de la ciutat a ponent, amb la plaça del Mil·lenari com a nou referent urbanístic del sector. "Estem a la part que s'ha transformat més del barri", va contextualitzar Cervera, tot recordant, entre altres, l'antiga fàbrica de llonganisses de Ca l'Abel —l'únic "vestigi" de la qual "és el majestuós til·ler del mig de la plaça del Mil·lenari"—; l'antic camp de futbol, o la mítica Fonda Balasch.

Miquel Erra. Visites guiades als barris de Vic (2016-2018). Recull dels articles de Miquel Erra publicats a el 'El 9 Nou' sobre les visites guiades creades per Xavier Cervera i organitzades per l'Oficina de Turisme de Vic. Ajuntament de Vic, [sine die]. P. 18-19.

________________
P.S.: Preu per preu, sabates grosses. Llegiu també aquest article d'en Toni Coromina: El Niño de la Brocha, a propòsit de Jose Boixader Españó, torero vigatà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada