dijous, 16 de juny del 2022

bloomsday

 

Xavi Ayén
Rosa M. Anechina (gràfic)
El Bloomsday del centenari
La Vanguardia
12|6|2022


Dijous que ve, dia 16, Dublín s'expandirà per molts indrets del món. És el Bloomsday, el dia en què té lloc la novel·la Ulisses (1922) de James Joyce, però no qualsevol Bloomsday, sinó el del centenari del llibre. Per això la tradició de recórrer per la capital irlandesa els mateixos indrets pels quals va transitar durant divuit hores el protagonista de l'obra, Leopold Bloom, un dia del 1904, fent i menjant les mateixes coses que ell —un costum que se celebra des dels anys cinquanta— ha agafat un caràcter especial i s'ha estès, a més, a altres ciutats.

Després d'una aturada de dos anys per la pandèmia, torna el Bloomsday a Dublín, amb actors (i ciutadans) disfressats a l'estil eduardià, lectures, teatre, cinema, exposicions, taules rodones, rutes, gastronomia (no hi falta el vi de la Borgonya ni el formatge gorgonzola) i concerts de carrer, com de costum, però aquesta vegada amb un ambiciós programa d'actes que s'estén de l'11 al 16 de juny. Entre els punts essencials per als visitants, la Torre de Joyce a Sandycove, el pub Davy Byrnes o la farmàcia de Sweny.

A Barcelona la llibreria Calders s acollirà la iniciativa de l’Escola Bloom, que consisteix a llegir l’obra completa, els dies 16 i 17, en la traducció al català de Joaquim Mallafrè (es calculen més de 30 hores). L’organització demana voluntaris sobretot per a les hores de la matinada.

Així mateix la llibreria Documenta ofereix, el divendres 17, una performance sensual i gastronòmica.

Més oficialment, les autoritats irlandeses han acordat celebrar aquest any un altre Bloomsday a Madrid, a la Costa de Moyano, on els actors Mateo Franco i Raquel Vicente recorreran la zona caracteritzats com el matrimoni Leopold i Molly Bloom, llegint passatges del llibre i amb parades a la Biblioteca Nacional (que farà de National Library dublinesa), al pub James Joyce (en comptes del Davy Byrnes), el convent de les Trinitarias (com si fos el cementiri Glasnevin), la farmàcia Cervantes León (en comptes de la Sweny) i el Gran Hotel Anglès, on es van allotjar Virginia Woolf, Valle-Inclán o Galdós, i que fa d’hotel Ormond –el que surt a la novel·la–.

També se celebrarà a La Línea de la Concepción, ja que aquesta localitat gaditana apareix en un passatge de la novel·la. En concret, l’últim capítol de l’Ulisses es desenvolupa al Campo de Gibraltar, i Lunita Laredo, mare de la Molly, és natural de La Línea.

Per la seva banda, l’Orde del Finnegans, societat d’escriptors espanyols joyceans –entre ells Enrique Vila-Matas, Jordi Soler o Eduardo Lago– també estarà present en el Bloomsday del centenari.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada