dilluns, 17 d’agost del 2009

edward gorey

A la biblioteca tenim dos llibres d’Edward Gorey (Amphygorey ademas i l’Arpa sense encordar), el primer l’hem deixat divuit vegades i el segon només una perquè ha arribat fa poc. El segon és una traducció de Jordi Puntí, l’autor de Manlleu.

Edward Gorey (1925-200) va ser un dibuixant i il·lustrador nord-americà gran amant del ballet i els gats, la seva obra té un personal sentit de l’humor marcat pel gust al macabre. En Tim Burton, no fa gaire, va publicar un llibre, la melancólica muerte del chico ostra amb dibuixos seus que tenen molt a veure amb els de Gorey. Gorey va estudiar a Harvard i compartí habitació amb el poeta Frank O’Hara. Els seus llibres (Amphigorey,..etc.) solen ser textos irònics, moltes vegades amb rimes forçades i còmiques, amb una il·lustració amb tinta que sol ser cruel i malèvola. Quan va morir treballava il·lustrant una obra de Borges (suposo que no hi té res a veure). A la web hi trobareu un munt de pàgines dedicades a aquest autor, hi ha gent que comparteix els dibuixos, els comenta, etc. La pàgina de les pàgines, però, és aquí , feu-me cas, aneu-hi, és una autèntica passada.

4 comentaris:

  1. ... En llegir La colla mata-degolla, ràpidament vaig tornar a rellegir La Trista mort del noi ostra, totes dues tenien molt a veure. Amb L'arpa sense encordar, ja no m'ho va semblar tant. M'agrada molt el projecte i el catàleg que està publicant Angle Editorial en El Far, i és un plaer que, en el cas de Burton i Gorey, l'edició inclogui les il.lustracions i el text original... Tot i ser del post anterior, l'adaptació a cinema de les Alícies només podia sorgir de a mà de Burton, tot i que sé que no sóc objectiva...
    =:)

    ResponElimina
  2. Recordo haver tingut "La colla mata-degolla" a la llibreria i tot i haver-la posat a l'aparador diverses vegades, no va tenir gaire èxit. No són llibres pensats per a majories. Afortunadament, les minories encara tenim algun espai.

    Molt bo el link. És curiós que a algú que li agradi el ballet li agradi també el macabre... en fi, a mi m'agrada "Lo que el viento se llevó" i "La vida de Brian".

    ResponElimina
  3. ...noies, estic sense connexió, però he fet mans i manigues per agrair-vos el comentari, gracies...

    ResponElimina
  4. Ep, Mitchum, on ets? Nord enllà?
    No sé com ens ho farem, tots dos de vacances i amb el blog funcionant...
    Dispenseu, i gràcies per anar passant!

    ResponElimina