divendres, 4 de setembre del 2009

la oscuridad exterior


El 1960 Cormac McCarthy deixa la universitat i es trasllada a Xicago on treballa, aparentment, de mecànic. S’ha casat amb Lee Holleman i tenen una filla, Cullen, però el matrimoni dura poc. Abans de publicar la seva primera novel•la rep una beca de suport a la creació i amb els diners viatja a Irlanda, terra ancestral, visita el castell de Blarney al comptat de Cork i seu al trò del rei Cormac McCarthy, on diu la llegenda hi ha una pedra màgica que atorga el poder de la eloqüència. Durant el viatge coneix Anne de Lisle en una actuació a bord del vaixell, es casen i amb els diners d’una altra beca, aquest cop de la Fundació Rockefeller, viatgen per Europa. S’estableixen durant un any (1967) a Eivissa on McCarthy dona forma definitiva a la seva segona novel•la: Outer Dark tot i que no es publica fins 1968 ja de tornada als Estats Units .
Una noia pareix un nen engendrat pel seu propi germà, aquest li pren i l’abandona al bosc on el troba una mena de venedor ambulant. La dona surt a buscar el seu fill i el seu germà la segueix. Els germans Holme es trobaran un pilot de personatges en la seva particular odissea. Paral•lelament, pels verals hi ha una sèrie de robatoris i cruels assassinats perpetrats per una banda de malfactors que tindrà un paper crucial en el desenllaç. Primer exemple del mestratge en els diàlegs, secs, esmolats com una fulla d’afeitar. La novel•la s’acaba amb una estampida de porcs de ressonàncies bíbliques que és el preludi d’una escena que fa esgarrifar només de pensar-hi.

7 comentaris:

  1. ...és una gran novel·la....a mi m'agrada molt....
    Respecte a la guia, Matilde, la considero molt bona, ben feta i com diu l'espai, eclèctica, encara que no estigui gens d'acord amb l'opinió dels "cerdos", hi ha gent que no sap distingir Mad Men de Cuentame...

    vinga, cuida't aquest primer constipat i sobretot ves en compte amb les recomanacons d'en Jordi...el seu concepte d'art és molt peculiar, tingues en compte que és dissenyador gràfic...glups"

    ResponElimina
  2. És ben curiós que McCarthy escrivís una novel·la tan fosca (pel resum què en fas) com aquesta precisament a l'Eivissa dels anys 60, un lloc tan lluminós...

    Jo tampoc no estic d'acord amb la crítica d'Hermano Cerdo de "La carretera", tot i què allò en què incideix, l'estil tan peculiar del McCarthy, és el què a mi en un principi (les 30 pàgines que deiem l'altre dia) també em va fer difícil d'entrar en la novel·la. Però a mi de seguida em va guanyar l'ambient del llibre, la força de les seves imatges, l'angoixa de la situació fícica i mental del dos protagonistes... i a l'home que signa la ressenya, en canvi, no. Qüestió de gustos.

    Per cert, Robert, has llegit/sentit avui les crítiques sobre l'adaptació cinematogràfica? División de opiniones, como en los toros.

    ResponElimina
  3. De la ressenya de Germà Porc no puc opinar, perquè no he llegit La carretera. De la guia de lectura tampoc, per raons òbvies. De les recomanacions d'en Jordi parlo en un comentari del post de sota.
    Total, no sé què faig aquí, tret d'eixabuirar (un localisme vigatà equivalent a esternudar) i desitjar-te bones vacances, Espai.

    ResponElimina
  4. Eixabuirar. M'agrada. Gràcies pels bons desitjos, Matilde!

    ResponElimina
  5. Robert, primer de tot et diré que ets un mal educat, un pòtul... i ja està.

    Alguns d'això en diuen art. Els que van a la universitat vull dir, els que realment en saben de les coses.

    ResponElimina
  6. Si Jordi, m'has d'educar, és urgent!!!

    Espai, si, he llegit les ressenyes, del Pais i el Público, un diu que va tenir una freda acollida i a en Boyero crec haver llegit que li ha agradat força,...per cert, ell diu que el va trasvalsar la lectura de Blood Meridian, , espai si no ho has fet, llegeix aquest llibre....en quan a la peli, no sé, no sé, serà dificil captar l'angoixa i etc. de la novel·la, no he vist l'adaptació d'algunos caballos bonitos, algú l'ha vist? Jordi...
    en canvi la peli dels Cohen és boníssima,....no sé si veuré la carretera, en Vigo Mortenssen, es veu que va passar una estona parlant amb CmMc sobre el personatge, algú coneix Vigo Mortesnsen?, Jordi...

    ResponElimina
  7. Rei, no t'he entès de res. Tants noms i referències...

    ResponElimina