divendres, 14 d’octubre del 2011

les interpretacions


Llegir no equival a una apropiació immediata. El fet de lletrejar implica una despossessió i, alhora, una abraçada. Entre els dos pols, una ànima.
 *
No interpretem per arribar a una conclusió, sinó per allunyar-nos-en. No podem, un cop més, trair el desig de reinventar-nos.
*
En afirmar que una obra ens ha agradat volem dir que hem ratificat alguna cosa dins nostre. Així, de nou, passem una bona estona. ¿Però aspirem, tan sols, a divertir-nos? Només de l'estranyesa neix el coneixement. Anem cap al contrast: desmentint-nos, negant-nos, buidant-nos de definició. ¿Qui som, llavors? Esperem l'estupor.

Lluís Calvo. Les interpretacions. Edicions del salobre, 2006.

______________________

Si voleu saber qui és Lluís Calvo, podeu anar aquí, aquí i aquí, per exemple. O aquí, aquí i aquí.
A banda, dir-vos que té un xiringuito líric a la xarxa, Daltabaix poètic!, on he llegit això:

"Només concebo la poesia des de la recerca. La poesia és el mirall que atrau i enlluerna, el reflex del quarts perfecte que vol portar el poeta cap al límit, mentre que la realitat -com un budell retorçat que recorda una fam, una fam de mots- és el punt de partença amb què, imperiosament, mai no n'hi haurà prou. El poeta transforma allò que veu i crea una nova realitat, fent-la tan visible i versemblant que arriba a ser l'única possible. Això no vol dir perdre el món de vista, sinó tenir prou vista com per crear un món. Llavors, poesia i vida s'empelten mútuament, el llenguatge s'enfanga pels carrers bruts i aquests menen al nou territori de la paraula, on l'única llei possible és l'absència de llei, la sorpresa, allò desconegut i imprevisible.
Vaig néixer a Saragossa l'any 1963. Visc entre el Vallès i el Pirineu."




3 comentaris:

  1. Aquest també té un budell retorçat, veig. Fam.

    ResponElimina
  2. Dius bé, MU, veient l'extensió de la seva obra el Lluís Calvo és un famolenc. Que el seu món inclogui erables, pòlips i crestes líriques, multitud de mapes desplegats per les llunyanies més properes, fa que senti un acord.

    ResponElimina
  3. Aquest mes de la fam està resultant d'allò més nutritiu, Girb. Quina sort, la nostra.

    ResponElimina