diumenge, 23 de setembre del 2012

moncada a l'ateneu



2 comentaris:

  1. Juntament amb Incerta Glòria, sempre m'ha semblat que Camí de sirga és la millor novel·la catalana del segle XX (Rodoreda a banda, és clar). Poc objectiu, ja ho sé... D'en Moncada en voldria destacar la senzillesa. Recordo que de jovenet me'l trobava sovint al Mercat de Sant Antoni.
    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Poc objectiva, jo també, però no puc estar-hi més d'acord, David. Camí de sirga és una novelassa. I demà, dia de la trobada presencial, em tocarà defensar-la. No és que això del club sigui una guerra, passa que totes les opinions que em van arribant coincideixen en què és una lata de novel·la. I jo que hi he tornat a flipar tant que me l'he empassada dos cops seguits, que això meu ja és vici, vici.

      Malgrat això, me'n faig càrrec; comprenc que l'estructura de la novel·la, els dos temps narratius, l'allau de personatges que serveixen per a construir la memòria col·lectiva de Mequinensa a partir dels records fragmentaris, pot arribar a atabalar una mica, sobretot les primeres cent pàgines; però al final hi ha prèmit, que el tio tanca el cercle amb una perfecció que enamora, que la cosa comença amb el primer enterrament de "l'Era de la demolició" i acaba amb l'últim mort que serà colgat a Mequinensa, que no és altre que la Carlota de Torres, que traspassa al peu del retrat del seu pare, el refotut quadre que dóna el tret de sortida a les evocacions al principi de la novel·la. Uàu.

      I d'ell, d'en Moncada, a banda de la senzillesa que apuntes (i el fet que es mantingués allunyat dels saraus literaris; sempre he volgut creure que tenia massa feina a escriure (a corregir, de fet) i que per això), jo em quedo amb la ironia "amable": un fotetes bon jan, no sé si m'explico.

      I jo l'havia vist, un munt de cops, passejant el gos per Gràcia. No el vaig saludar mai, tot i que m'aguantava un ei, rural!, perquè sabia que aquesta era la fórmula que utilitzava en Monzó. En fi.
      Salutacions i dispensa el rotllo, David.

      Elimina