dimarts, 18 de setembre del 2012

qüestió de principis


«Pilans i parets mestres van esberlar-se bruscament; una fragor eixordadora en la qual es barrejaven el cruixir de jàsseres i bigues, l'ensulsiada d'escales, trespols, envans i revoltons, l'esmicolament de vidres i la trencadissa de maons, teules i rajoles, va retrunyir per la Baixada de la Ferradura mentre la casa s'esfondrava sense remei.»
Jesús Moncada. Camí de sirga. 4a ed. Edicions 62, 2008. P. 11.
**
«El començament de Camí de sirga està demanant una lectura molt ràpida, quasi instantània: una lectura que sigui la icona o el símil de la mateixa explosió. L'efecte que provoca el text prové, a més, d'una absència: pràcticament no hi trobem adjectius, els adjectius haurien creat un efecte de ralentí del tot contraproduent. Feu-ne la prova i comenceu: «jàsseres robustes i velles, bigues corcades i tortes...». El text, doncs, s'ha sabut construir amb els elements del llenguatge que calia triar, exactament.»
 Jesús Tuson. El llenguatge i el plaer. Empúries, 1990, pàg. 30-31.

4 comentaris:

  1. Malgrat Tusón (a qui admiro sincerament) al text hi ha l'adverbi "bruscament" i l'adjectiu "eixordadora".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja, per això l'home es cura en salut i diu "pràcticament", Lluís.

      Elimina
    2. També tens raó, deu ser per això que admiro el Tuson.

      Elimina
    3. Jo l'admiro molt des que em va aprovar la LingüísticaI. Hi vaig anar a petar fugint d'un tal Pere Quetglas, que escabetxava com ningú, el tio. Fa molt, ja saps, de quan Bolonya només era la ciutat d'origen d'una salsa pels espagueti.

      Elimina