diumenge, 7 d’octubre del 2012

la bibliotecària d'auschwitz



La bibliotecària d'Auschwitz és l'heroïna de la nova novel·la d'Antonio G. Iturbe

Dita Kraus tenia 13 anys quan va arribar a Auschwitz, on va perdre tota la seva família, i s'encarregava de tenir cura dels llibres
Dita Kraus té ara 82 anys. Quan en tenia 13 els nazis la van treure del gueto jueu de Terezin, a la República Txeca, i la van portar amb un tren a Auschwitz. "No vaig ser especialment forta, però sempre vaig tenir la ferma convicció que no moriria, que no acabaria en una càmera de gas [sic]", assegura. Ella és la protagonista de 'La bibliotecària d'Auschwitz', la novel·la d'Antonio G. Iturbe. L'escriptor s'inspira en la vida de Kraus per crear una història de ficció en què ella és una autèntica heroïna de la cultura, que s'encarrega de la biblioteca clandestina del camp nazi.
"A Auschwitz hi havia un barracó de nens, com que era una nena estava en aquest barracó i era la responsable dels pocs llibres que hi havia, era una cosa única que no existia en altres camps de concentració", relata. Hi havia dotze o catorze llibres, però ella només en recorda un: 'Breu història del món', d'H. G. Welles. Kraus tenia cura dels llibres i els prestava als altres nens. Els llibres, però, no ajudaven a sobreviure, "no feien aquest paper", afirma la supervivent.
Els llibres els hi feia arribar un presidiari polonès, que seleccionava la literatura en txec per als nens del barracó 31 quan els presos que arribaven a la rampa d'accés eren desposseïts de tots els seus béns.



5 comentaris:

  1. Digui, digui o És a dir o La lliga del bon mot (al vostre gust):

    Oh, els "sic" em fan molta ràbia, però és que una càmera pot ser "de vídeo" o "de televisió", però no "de gas". Dels locals d'extermini dels nazis se n'ha de dir cambres de gas. Aquesta, per variar, me la sé.
    [En castellà sí que cámara pot ser igual a habitació o local.] En fi, dispenseu les molèsties.

    ResponElimina
  2. Ben Dita, aquesta!
    En canvi sí que acceptem totes les "camarilles" que vulguis... Curiós, si més no.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És que duia ulleres, Girb! Clar que ja puc anat dient, jo, que les engalto de l'alçada d'un campanar. Ja ho deia aquella: sempre has de ser emmascarat per una paiella.

      Elimina
    2. Per cert, ben vista, la beneïda aquesta!

      Elimina