divendres, 11 de gener del 2013

la crisi mata, sí, però


COMUNICAT 7 DE GENER DE 2013
Després de més de 88 anys de la seva obertura i amb 82 anys d’activitat a la Ronda de Sant Pere 3. Després d’haver superat una Guerra Civil, un incendi devastador, un conflicte immobiliari, la Llibreria Catalònia de Barcelona tancarà definitivament les seves portes.
L’actual crisi, més accentuada al sector del llibre, ha generat una devallada de vendes els darrers quatre anys, que en les nostres circumstàncies i condicions, han fet impossible la continuïtat de la llibreria.
Aquesta decisió, ja irrevocable, ha resultat molt dificil, trista i dolorosa de prendre. Hem intentat totes les sortides possibles, potser massa tard, però o bé no existien o no les hem sabut trobar.
Tampoc no podiem perllongar la situació, atès que si bé ara l’empresa tancarà de manera ordenada i fent front, en la mesura del possible, a totes les obligacions contretes; perllongar-ne l’activitat només hagués abocat a finals pitjors.
En el moment de fer pública aquesta decisió també volem dedicar un record a totes les persones que al llarg de tants anys han treballat a Llibreria Catalònia i a les empreses que en depenien, especialment l’Editorial Selecta, a tots els que n’han estat clients- alguns durant decennis i generacions - i a tots els autors, editors, distribuïdors... que al llarg dels anys hi han col·laborat. Tots plegats han fet que la contribució de la Llibreria Catalònia a la cultura de Barcelona i de Catalunya hagi estat d’una importància notable.
Ara i en el futur, amb totes les noves formes que pren la difussió cultural, hi ha i hi haurà persones, associacions, col·lectius i empreses que fan i faran possible la pervivència de la literatura i en general de la cultura escrita. Malauradament, en aquest futur,  la Llibreria Catalònia no hi podrà ser present.
Miquel Colomer. Director

Clic! Fotografies històriques de la Llibreria Catalònia.

__________________
P.S.:  Els peròs van a càrrec de Bernat Ruiz Domènech a verba volant, scripta manent: El cierre de la librería Catalònia y sus claroscuros.


8 comentaris:

  1. Ens estan arribant senyals des de totes bandes: les coses no van bé i el castell de naips es desmunta molt depressa. Quan vaig conèixer el tancament de la llibreria no vaig pensar en cultures ni lectures ni símbols nacionals: vaig pensar en els treballadors que se'n van a l'atur, i amb perspectives dolentes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'arriben notícies que el proper tancament serà Proa Espais. Han penjat un rètol d'aquells "Es lloga", si més no. Caurem talment com mosques, tots plegats.

      Elimina
  2. Miquel Vilardell11/1/13 17:09

    No fa ni dos mesos hi vaig entrar i ja em va fer mala espina que haguessin tancat la planta de dalt i que quedessin la meitat dels dependents habituals. Per a mi, la Catalonia fou la primera llibreria de debò que vaig descobrir, i durant anys fou l'única. També recordo haver pujat al pis de sobre, on hi havia l'editorial Selecta, cap a l'any 83 o 84, per a lliurar-hi els originals d'un text meu per al premi Víctor Català, crec, i com em va xocar l'humiltat i senzillesa de l'establiment, ja que en el meu imaginari de pel.lícula, una editorial havia de ser alguna cosa així com uns enormes despatxos en un gratacels, estil Nova York.
    R.I.P. Catalonia (i Robafaves de Mataró, també oi ?)

    ResponElimina
  3. Dr. Vilardekyll11/1/13 17:19

    I de certa llibreria amb pedigree a la Catalunya profunda, que a finals de novembre ja es donava per tancada, i que ara ho venen tot amb 5% de descompte, què en sabeu ? (perdoneu la retòrica, però certes manies personals fan que no pugui dir el nom)
    Proa Espais també era una bona llibreria, encara que la família l'havíem sovintejat poc.
    Ja es preocupant el tancament de llibreries ; a veure si, en lloc del foc - com a Fahrenheit 451 -, els llibres desapareixeran per l'electrònica..

    ResponElimina
    Respostes
    1. Els de la Robafaves (que, per cert, tenien part de la Catalònia) van llençar un S.O.S, l'estiu passat, demanant un rescat i, pel que sé, encara no han tancat la barraca.
      A La Tralla -ja veus, no tinc cap escrúpol, jo- tampoc és que li vagin gaire millor les coses.
      Els llibres en paper acabaran sent un objecte de luxe. I casa meua, un museu.

      Elimina
  4. Això de la Proa no sembla que estigui confirmat, però. Avui mateix hi havia periodistes que deien que canviarà de local però no tancarà. Personalment, crec que el tancament de la Proa (que tampoc em sorprendria, perquè sovint hi he estat un pèl massa sol) seria una notícia encara pitjor, perquè és l'única llibreria de Barcelona especialitzada en llibre en català. Sembla que anem cap a un model amb dos grans pols, La Casa del Llibre per al llibre comercial i La Central per al llibre més literari i/o d'humanitats, però crec que per no acabar-nos d'ofegar del tot necessitem almenys un tercer pol que prioritzi el llibre en català, especialment el de fons.

    Pel que fa a la Catalònia, sap greu, però crec que l'article de Bernat Ruiz que enllaces hi toca bastant i he de dir que no conec ningú que la tingués com a llibreria habitual. Jo mateix, quan compro llibres a prop de plaça Catalunya acabo sempre a La Central de Raval o a la Laie...

    No conec tan bé el panorama fora de Barcelona, però els possibles tancaments que hi hagi seran més o menys preocupants en funció de si sorgeixen noves llibreries amb més empenta i menys llasts que substitueixin les antigues (cal recordar que la Robafaves estàs com està perquè es va picar els dits amb la bombolla immobiliària). Que segons quines capitals de comarca quedin sense una llibreria de referència sí que em sembla un drama, perquè serviria per desconnectar encara més la indústria editorial del públic lector, especialment en el cas d'editorials petites i/o en català.

    Mentrestant, veig que algunes llibreries de barri (torno a parlar de Barcelona) fan el que poden per espavilar-se, i sovint això passa per entendre que la seva feina ja no és només vendre llibres (que és la base, i que és una cosa que no tothom fa bé) sinó convertir-se en un focus d'irradiació cultural, en un lloc on passin coses, en guanyar presència a la vida del barri. Clubs de lectura, presentacions, lectura de contes per a nens... No ho sé, hi ha qui creu que tot això tampoc no servirà per res, però em sembla que és l'única manera de dinamitzar una mica un sector que si no s'anirà marcint de manera inexorable.

    Perquè, no ens enganyem, tenim crisi per estona...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miquel Vilardell11/1/13 19:53

      També per a mi, Ferran, que sóc de pagès i només vaig a Barcelona de tant en tant, no era Catalonia la meva llibreria de referència, però sap greu.
      De la Robafaves sabia això que havien estirat més el braç que la màniga, però si poden anar tirant, em sembla bé.
      Desconec la funció de les llibreries de barri, però per aquí aquesta funció "cultural" crec que ho fan millor les biblioteques. Sóc dels que crec que una llibreria és una botiga, simplement, que ven uns productes, els llibres, que alguns hi donem un valor afegit més gran que un lluç, posem per cas, però que, en definitiva, és un comerç pur i dur, un negoci igual que una peixeteria, un celler, una boutique, etc. I que com a totes les botigues, hi ha uns dependents més preparats o idonis i altres que no ho són tant. Potser sóc una mica rar, però que, jo recordi, gairebé mai li he demanat a un llibreter que m'orienti en la meva compra, sinó que, o bé ja sé el que busco a priori, o bé vaig mirant i compro basant-me en la meva intuïció o informació. A més, amb la quantitat brutal de llibres que es publiquen, no se li pot exigir a un llibreter que atengui les necessitats d'algun client que busca títols minoritaris, quan, per desgràcia, el capitalisme - i el comerç forma part d'aquest sistema - no es decanta, precisament, per les minories (minoria = poques vendes). D'acord amb el que diu un amic, ex editor, el món del llibre tal com l'enteníem fins ara anirà desapareguent, tal com va desaparèixer el pergamí, primer, substituït pel paper, i els manuscrits, després, substituïts pel llibre imprès. Ara, com diu ell, la literatura seguirà existint, només que es difondrà i llegirà, ens agradi o no, d'una altra manera.

      Elimina
    2. Crec -amb un profund desconeixement de causa, consti- que a La Tralla també se li pot aplicar el títol de l'apunt, és a dir, la crisi mata, sí, però: no sé jo si ho han fet prou bé. Vull dir que sona una mica a Robafaves, és a dir, em temo que hi ha hagut mala gestió. Que s'han picat els dits amb la llibreria de Ripoll i venent motxilles i estoigs en la de Vic. I també que anaven una mica de sobrats, còmodament instal·lats en el pedestal "llibreria de referència d'Osona", volent-s'ho menjar tot. Pecat de gola. De tota manera, els acompanyo en el sentiment, perquè em fa l'efecte que no ho deuen estar passant gota bé. I lamentaria molt que haguessin de baixar la persiana, que una cosa no quita l'altra.

      Elimina