dimecres, 5 de juny del 2013

alicia giménez bartlett



Alicia Giménez Bartlett, autora entre d'altres de la sèrie protagonitzada per la inspectora Petra Delicado, va transmetre als lectors d'Osona, gràcies a la iniciativa del Club del llibre, la seva passió per la creació literària, desgranant l'elaboració de les seves novel·les i enriquint el seu discurs amb les pròpies vivències.
De la mà del seu entusiasme i entre somriures, ens vam endinsar pels seus rituals quotidians d'asseure's al bar del costat de casa amb la intenció d'observar a i escoltar a la gent,  per les consultes a polícies, veterinaris, personal de correus... ens vam aturar en l'intent de mantenir la coherència en les seves històries sabent que el que escriu és ficció,  i en el nom de la seva protagonista més exitosa, Petra Delicado, sorgit sense premeditació malgrat que després l'atzar contraposés la duresa del nom amb la delicadesa del cognom. Vam viatjar amb l'escriptora d'Almansa per la força dels seus personatges secundaris, i per la forma d'enfrontar-se a la creació literària. Amb la metàfora de l'escultura i l'arquitectura, Alicia Giménez Bartlett va mostrar dues maneres d'aproximar-se a la ficció, el punt de vista escultural parteix d'una idea general que es va modificant, amb el que ella se sent més a gust, i el punt de vista arquitectònic que parteix de l'organització concisa de tot el que esdevindrà, trama, personatges...
Durant el viatge de dues hores de durada per la seva obra també es va parlar sobre la traducció, que l'escriptora relaciona amb l'etimologia de la paraula i la traició no volguda, i per la recreació a la gran pantalla d'una de les seves novel·les que va servir per a despullar la producció cinematogràfica i emfatitzar les diferències entre l'escriptura per a novel·la i per al cinema (guió).
L'obra de la creadora de Petra Delicado és molt més que una trama policíaca amb morts i assassins, és la recreació d'una societat i l'entrar en les profunditats del ésser humà, en la psicologia i emoció dels personatges. Llegir a Alicia Giménez Bartlett va ser un plaer, escoltar-la un plaer doble.


Per a saber més
MNAC a 13 veus (RTVE) amb l'escriptora Alicia Giménez Bartlett com a protagonista.
Maestros de la España negra. Francisco González Ledesma i Alicia Giménez Bartlett conversen sobre la seva obra al suplement Babelia del diari El País. 





1 comentari:

  1. Com veieu, avui hem incorporat una firma nova al blog. El resum de la trobada l'han fet els companys de la biblioteca Caterina Figueras de Tona. Entre tots ho farem tot, que diria la sra. Parèmies.

    ResponElimina