divendres, 19 de desembre de 2014

kafka segons peter mendelsund
«En un article publicat en Magazine amb el títol de Franz Kafka y el colorido, Quim Monzó carregava contra l'ús de l'adjectiu kafkià i també contra l'habitual interpretació depressiva i angoixant, kafkiana, de l'obra de Kafka. Per a Monzó, en canvi, Kafka és per damunt de tot un humorista esplèndid. En el mateix article Monzó es refereix elogiosament a les portades que ha fet el dissenyador Peter Mendelsund per a una nova edició dels llibres de Kafka de l'editorial americana Pantheon, que s'aparten de les cobertes habituals «negras o grises, en cualquier caso tristes o lúgubres, con ecos casi facistoides...» Mendelsund ha fet el contrari i les ha omplert de colors.
Mendelsund explica en el seu bloc, Jacket Mechanical, el procés que va seguir per dissenyar aquestes cobertes. Va optar pel color, diu, perquè està cansat del Kafka seriós i pessimista. Mendelsund troba que els seus llibres són, entre altres coses, divertits, sentimentals i, a la seua manera, conformistes. A causa de l'assimilació de kafkià amb les maquinacions d'una burocràcia anònima i sinistra, les portades dels llibres de Kafka tendeixen a utilitzar el negre o una combinació de colors típiques del realisme socialista, del constructivisme o del feixisme: per exemple, negre beix i roig. Mendelsund afirma que el seu objectiu ha estat deixar que hi entrés el sol, que els colors fossen brillants i que, al mateix temps, mostraren tensió. Un dels motius que ha utilitzat en el disseny de les portades ha estat l'ull, per indicar intimitat en singular i paranoia en plural. Una bona combinació, afirma, per a Kafka, que descrivia tant l'individu com la persecució de l'individu.
Val la pena visitar Jacket Mechanical. Hi apareixen reproduïdes moltes de les portades, sorprenents i imaginatives, dissenyades per Meldensund. Algunes són molt boniques. Mendelsund diu que les cobertes que més li agrada dissenyar són les dels llibres Kafka, perquè la seua literatura té un atractiu especial i suggestiu, encara que li resulta molt difícil de precisar en què consisteix. Què és el que fa Kafka Kafka, es pregunta? Entre altres coses, la concisió, l'humor negre, els brillants experiments mentals, la desorientadora cadència de la prosa, la lògica màgica, interna i impecable que fa funcionar els arguments dels seus relats, el judaisme, les «abstraccions concretes...» o el sentiment de la nostra alienació, que és per a Mendelsund la definició de la condició emocional del nostre temps».

Enric Iborra. «Kafkià». A: Un son profund. Dietari d'un curs de literatura universal. Viena, 2013. P. 305-306.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada