dijous, 2 de juny del 2016

test d'autocensura per a bibliotecaris


Trencar el silenci de les biblioteques
Núria Juanico
Núvol. 27|5|2016
Una bibliotecària nord-americana va decidir no comprar un llibre sobre l’homosexualitat després de llegir-ne una ressenya. Va traslladar la decisió al seu superior, que no hi va posar cap problema. A simple vista es tractava d’un fet anecdòtic i poc important: la bibliotecària, com qualsevol professional del sector, s’havia guiat per una informació i havia optat per no adquirir un títol. Al cap d’uns dies, però, la dona va començar a rebre anònims demanant-li que inclogués el volum a la biblioteca. “Jo i molta gent més necessitem llegir aquest llibre”, deia un dels missatges. Va ser aleshores quan va adonar-se que, inconscientment, havia practicat l’autocensura.
Aquesta és una de les nombroses històries que va exposar ahir l’especialista en censura a les biblioteques nord-americanes Valerie Nye durant la jornada Nihil Obstat, que s’emmarca en la Setmana de la Cultura Prohibida i es va celebrar a El Born Centre Cultural i Memòria. Nye, que dirigeix la biblioteca de l’Institut of American Indian Arts de Santa Fe, va utilitzar diversos exemples per evidenciar que la censura no és una qüestió obsoleta a aquestes institucions. “És cert que els llibres prohibits són cada vegada menors, però els bibliotecaris s’enfronten a desafiaments constants relacionats amb la censura“, va assegurar.
Nye va explicar que, als EUA, és habitual que la gent es queixi quan s’ofèn amb un document de la biblioteca. El procediment de les biblioteques nord-americanes passa perquè el lector faci una reclamació justificant la seva queixa. L’American Library Association (ALA) va rebre l’any passat reclamacions de més de 250 llibres, però Nye està convençuda que els títols relacionats amb la censura són més. Entre els volums conflictius n’hi ha de tant obvis com la Bíblia i Cinquanta ombres de Grey, però també algun de sorprenent, com ara El curiós incident del gos a mitjanit i la novel·la gràfica Persepolis... 

Aquí, la resta de l'article.
aquí, un test d'autocensura per a bibliotecaris elaborat per The New York Library Association.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada