dimecres, 5 de juliol del 2017

una broma


Joe Orton, dramaturg anglès de curt però intens recorregut (va morir als 34 anys de resultes d'un atac de gelosia d'en Kenneth Halliwell, el seu amant, que el va pelar a cops de martell), ocupa un lloc destacat en el rànquing de lladres de biblioteca, no tant pel total de volums sostrets com per la naturalesa intrínseca dels robatoris, tot i que, a dreta llei, robar, el que es diu robar, no robava, ja que els va tornar pràcticament tots, però adaptats al seu gust, això sí. Una mena d'acció artística de protesta. Una broma, vaja. Provo d'explicar-me. 
Joe i Kenneth, que vivien en el número 25 de Noel Road, dictricte d'Islington, Londres, freqüentaven la biblioteca pública del seu barri, la situada a Essex Road. Segons es pot llegir en els seus diaris, Orton estava absolutament indignat amb la mena de llibres que formaven la col·lecció de la biblioteca («Libraries might as well not exist; they’ve got endless shelves for rubbish and hardly any space for good books», o «rubbishy novels and rubbishy books», diu) així que va començar a endur-se'n uns quants cap a casa, d'amagat i sempre amb la complicitat d'en Halliwell, i es van dedicar (ara ja en plural*) a personalitzar les sobrecobertes dels exemplars escollits a base de collages provocadors, i, fins i tot, a alterar-ne l'interior, incloent-hi notes com ara «and have a good shit while you are reading!». Amb les restes del material sostret empaperaven les parets de casa seva.
Al final els van enxampar i la cosa va acabar en presó i multa. No cal dir que, ara com ara, la joia de la corona del Islington Local History Centre són, justament, els 40 exemplars tunejats per Orton & Halliwell que conserven. Tot tan relatiu com sempre, gràcies.

_________________
P.S.: *El mèrit és de tots dos, però he volgut que fos en Joe qui ocupés un lloc destacat en la llista de lladres de llibres perquè en Kenneth, per desgràcia, ja està molt ben posicionat en la de crims passionals.

Vegeu també:
Joe Orton Online.
Malicious Damage: The life and crimes of Joe Orton and Kenneth Halliwell, exposició organitzada per l'Islington Local History Centre l'any 2011.
Obre't d'orelles, (Prick Up Your Ears), pel·lícula sobre la parella, dirigida per Stephen Frears, amb guió d'Alan Bennett.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada