dimecres, 4 de juliol del 2018

nobel alternatiu


Intel·lectuals suecs impulsen un premi Nobel de literatura alternatiu
ara llegim
2|7|2018

L'escàndol de presumptes abusos sexuals i filtracions informatives del marit d’una de les acadèmiques, el dramaturg Jean-Claude Arnault, va fer que al mes de maig l'Acadèmia Sueca prengués la decisió d'ajornar la concessió del premi Nobel de literatura fins a l'any 2019.
Un grup d'un centenar d'intel·lectuals suecs –escriptors, professors, editors, dramaturgs i periodistes– han impulsat la Nova Acadèmia Sueca per donar aquest mes d'octubre un premi Nobel de literatura alternatiu. El guardó –que no tindrà dotació econòmica– serà entregat el 10 de desembre en una gran cerimònia. Presidida per l'editora Ann Palsson, la Nova Acadèmia "vol recordar a les persones que la literatura i la cultura haurien de promoure la democràcia, la transparència, l'empatia i el respecte, deixant de banda els privilegis, els prejudicis, l'arrogància i el sexisme".
El poder contracultural de la literatura
En un comunicat de premsa, la Nova Acadèmia ha explicat també que "en un moment en què els valors humans són qüestionats cada vegada més, la literatura es converteix en una força opositora encara més important per frenar la cultura del silenci i de l'opressió".
La institució ha convidat tots els bibliotecaris de Suècia a nominar autors de tot el món. Podran guanyar el Nobel alternatiu escriptors de qualsevol país que hagin publicat com a mínim dos llibres. Una altra condició és que almenys un d'aquests llibres hagi sigut publicat durant l'última dècada.
Quan hagi rebut totes les nominacions, la Nova Acadèmia Sueca farà una votació pública, de la qual quedaran quatre autors finalistes. Serà entre aquest quartet que el jurat triarà el nom que constarà al seu veredicte final.

7 comentaris:

  1. Segueixo pensant que es confon literatura amb els qui l'escriuen o la divulguen.I què és això de valors? La setmana passada a Pagina2 una jove escriptora deia que als llibres, potser convindrà no posar-hi el.nom dels autors. Em consola saber que no estic sol amb això de la creuada pro anonimat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No estàs sol, a mi els escriptors m'interessen tant com els llauners, per exemple.

      Elimina
    2. A mi els llauners m'interessen més, m"han salvat ja un parell de vegades.

      Elimina
    3. A mi també; d'aquí ve.

      Elimina
  2. Hola,
    una cosa és la literatura, una els llibres i l´altra l´autoria, sí que es pot llegir prescindint de qui ha escrit, però a mi m´interessa.
    Quan vaig a la peixateria a part del peix, el peixater m´explica com el puc cuinar, on l´han pescat, quina és la millor temporada, etc, per posar un exemple.
    Seguim llegint, ara poesia FORAT de la poeta Laura López Granell.

    Imma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Afortunadament hi ha gent per a tot, Imma. Jo amb el text en tinc prou. Per a mi el procés no acaba quan l'autor posa el punt i final, l'acabo jo, llegint, independentment del que hagi volgut dir, d'on hagi tret la idea, si l'ha escrit en pijama i mirant cap a La Meca, al bell mig d'una separació o amb el pare hospitalitzat. No és que no em calguin aquestes dades, és que no les vull. Els autors no m'interessen perquè són com jo, humans, i, per tant, subjectes a les mateixes misèries que servidora. Hi ha una frase de Valéry que ho resumeix perfectament: Toute personne est moindre de ce qu'elle a fait de plus beau. Així que dóna'm l'obra i l'autor que l'aguanti qui vulgui.

      Elimina
    2. Sobre l'exemple que poses. Si el llibre és el peix, la peixatera és la llibretera o la bibliotecària, però no pas l'autor, no?

      Elimina