dimarts, 5 de febrer de 2019

gaël faye


La guerra va escapçar la infantesa de Gaël Faye. Nascut a Burundi (1982), de mare ruandesa i pare francès, als tretze anys va haver d’emigrar a França a causa de les guerres ètniques que van assolar Burundi i Ruanda a la dècada dels noranta. A França va descobrir el rap i es va refugiar en  l’escriptura de cançons per combatre la soledat i comprendre’s a si mateix en aquell nou entorn.
La recerca del paradís perdut de la infància és un dels motius centrals de la seva primera novel·la, Un país petit (Empúries, 2018; en castellà, Salamandra), on recrea la seva infantesa a Burundi a través dels ulls d’en Gabriel, un nen que té una vida senzilla i rutinària fins que el conflicte bèl·lic esberla el seu petit país i l’obliga a refugiar-se a França.
Aquesta novel·la, guanyadora del Prix Goncourt des Lycéens el 2016 i aclamada per la crítica, és indestriable de les cançons de rap que compon, amb què també ha reflexionat sobre la seva identitat mestissa, l’experiència de l’exili, l’arribada a França i l’absència del seu país natal. El 2013 va debutar en solitari amb el disc Pili Pili sur un croissant au beurre i recentment ha presentat el seu segon àlbum, Rythmes et botanique (Caroline Records, 2017).

Font: CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada