dijous, 24 de setembre del 2020

uns quants pensaments de joubert


30
Potser és veritat que a la intel·ligència del lector li agrada completar i que només li hem de donar allò que cal per completar-ho fàcilment i ser incorporat per ell mateix a l'obra, etc. Jo acabo massa.
228
Un gust afinat és aquell que sap distingir la matèria de la forma i separar els vicis de la forma de l'excel·lència del fons i els vicis del fons de l'excel·lència de la forma. Un gust afinat també sap distingir en literatura el bo del dolent, el dolent del pitjor i el bo del millor. L'experiència és necessària per a aquest discerniment.
578
Recorda't de covar la teva tinta.
631
Quan algú escriu amb facilitat, es pensa que té més facilitat de la que té.
721
Dieu que els llibres aviat són llegits, però no estan entesos tan aviat. Digerir-los, etc. Per comprendre bé un pensament gran i bell cal potser tant de temps com en cal per tenir-lo, per concebre'l. Penetrar-se'n i produir-lo són gairebé una mateixa acció.
733
Antics. Cal llegir-los a poc a poc. Es necessita molta paciència (és a dir, molta atenció) per obtenir molt de plaer quan es repassen les obres belles.
861
Aquell autor que deia que menjava maduixes que «ploraven de madures»!!! La inanimació hauria valgut més que una animació com aquesta.
947
D'aquells que amb el món no en tenen prou: els sants, els conqueridors, els poetes i tots els aficionats als llibres.

Joseph Joubert. Pensaments: judicis i anotacions. Traducció de Joan Casas. Proa, 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada