dimarts, 13 d’abril del 2021

el món és ple de gilipolles


JORDI SERRANO
El món és ple de gilipolles
Diari de Girona
1|5|2020

 

Aaron James és l'autor del best-seller de The New York Times: Assholes: a theory. Ara del llibre se n'ha fet un documental titulat: Gilipolles: la teoria. No sé com s'ho fan els nord-americans que s'acaben fent rics per fer llibres que diuen el que tots saben de sempre: el món és ple de gilipolles. Hi ha un precedent. Carlo M. Cipolla ja als anys setanta va escriure el seu famós llibre Allegro ma non tropo, on explicava que al món hi havia estúpids, malvats i bona gent. Fins aquí ja ho sabíem i hi estem d'acord. Afegia el matís que era preferible un malvat que un estúpid, ja que quan un malvat fa una malifeta almenys guanya ell, en canvi quan un estúpid fa una acció normalment tothom surt perdent. Ell afegia que existeix una llei universal que demostra que la proporció d'estúpids, de malvats i de bones persones és constant en tots els països, en totes les institucions, en totes les classes socials, etc. Tothom ha acceptat, és clar, que l'eminent científic social Cipolla tenia raó.

James diu que davant la pregunta de: el gilipolles neix o se'n fa? La resposta és que s'adquireix. Jo no n'estaria tan segur. Crec poder afirmar que els gilipolles els podem trobar en els llocs de poder, i molt especialment en els que són rics. Els seus fills ja ho porten en l'ADN. Són aquells que creuen que els diners serveixen per fer més diners, com escrivia Francesc Trabal des de l'exili de Xile. La versió actual la podem trobar en les empreses que especulen amb mascaretes i material sanitari de tot tipus a escala mundial. Per cert, hi ha gilipolles, els fanàtics de la globalització, que creien que no calia cap mena d'indústria estratègica per a un país, ni per tenir aigua, gas o electricitat, ni per produir respiradors, ni paracetamol o mascaretes. Aquests que deien que la millor política industrial és la que no existeix els podríem situar com a gilipolles d'honor.

Quan no passa res no es nota si un polític és idiota, quan passen coses tot es fa més evident. Ara tenim un gran problema de nivell mundial i es nota molt molt que molts polítics tenen poc nivell. Per què els partits no busquen gent de qualitat amb experiència política i amb capacitat en comptes de buscar acòlits? El poder fa que la gent vulgui caure bé als que manen i això significa fer-los la pilota, i ells són tan babaus que es creuen tot el que la gent els diu per interès i van tornant-se cada vegada més gilipolles.

I com que la cosa arriba a nivells patètics i la gent no se'n sap avenir, acaben pensant que els polítics són molt intel·ligents i cínics i que ens engalipen per estranys interessos ocults. Que ningú s'enganyi, els que ens manen són tan gilipolles com nosaltres. Una mica més? Sí, nosaltres sabem que és millor per a la salut beure un gin tònic que lleixiu, per favor!




3 comentaris:

  1. El d'Assholes no em va desagradar, tot i que, la veritat, m'esperava una recepta per desfer-se dels assholes...

    Ara m'hauré de llegir aquest!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cipolla tampoc no te n'ofereix cap, de recepta, tret de sortir corrents cames ajudeu-me, cas que ensopeguis amb un estúpid. Però passaràs una bona estona, Eva.

      Elimina
    2. El de Cipolla és un llibre que hauria d'estar a totes les llars, t'ho juro.

      Elimina