dimecres, 27 d’octubre del 2021

biblioteques? no, gràcies


VÍCTOR SUNYOL
Biblioteques? No, gràcies
El 9Nou
15|10|2021

No. Definitivament, no. La ciutat de Vic no creu en les biblioteques. La creació de la nova biblioteca està donant l'oportunitat de seguir els manifestos, pautes i recomanacions internacionals sobre els serveis de biblioteques públiques, però lluny d'això l'actuació política municipal sembla anar en una direcció ben contrària.
Només cal llegir l'informe que el 2019 van redactar la Federació Internacional de Biblioteques i les seves associacions per a Karima Bennoune —relatora especial de l'ONU sobre drets culturals—, per adonar-se de la ceguesa que mena la política de biblioteques de la ciutat.
Però no cal anar tan lluny: Vic té més de 47.000 habitants, i la mitjana de biblioteques públiques a la Unió Europea és d'una per cada 6.200. A Espanya és d'una per cada 10.000. El càlcul és fàcil.
Xifres a part, cal tenir en compte que per als municipis de més de 30.000 habitants, el concepte és el de xarxa urbana municipal, amb més d'una biblioteca, amb biblioteques centrals i altres de proximitat, i amb una diversificació de serveis i funcions per respondre als reptes socials i culturals que presenta la realitat de la població actual i futura de les nostres ciutats.
El demà de les nostres ciutats es forja en les polítiques d'avui.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada