dimecres, 29 de març del 2023

la biblioteca de les coses


JOSEP FITA
La biblioteca que presta de tot menys llibres
La Vanguardia
19|3|2023


Trepants, aspiradores, aletes de busseig, assecadors de cabells, màquines de cosir, allargadors, crosses, cadires de rodes... Encara que ho pugui semblar, no és la llista d’un catàleg de productes d’uns grans magatzems. Res més lluny de la realitat. Aquests articles formen part del catàleg que ofereix una biblioteca. Sí, una biblioteca. Però no una de qualsevol, sinó la Biblioteca de les Coses, del districte de Sant Martí de Barcelona, que va obrir les portes el 2020 –pocs dies abans de l’eclosió de la pandèmia del coronavirus– i que deixa gairebé de tot menys llibres.

Van ser dues entitats, Nusos i Rezero, les que van impulsar aquesta iniciativa, que ja era present en alguns països anglosaxons i no a Espanya. “Vam pensar que podria ser una manera molt tangible de canviar hàbits de consum amb un impacte ambiental clar”, explica a La Vanguardia Eli Miralles, coordinadora de projectes de Nusos.

Però, com funciona? Doncs com una biblioteca a l’ús, però sense llibres. L’usuari –que no ha de pagar cap quota per ser-ho– pot agafar en préstec qualsevol dels articles del catàleg i fer-lo servir durant una setmana. El preu del servei oscil·la entre 1 i 5 euros en funció del producte.

Gairebé 500 articles formen el catàleg de la biblioteca –un 90% prové de donacions i un 10% l’adquireix el projecte. Entre els que tenen més demanda hi ha, explica Miralles, un equip de música portàtil amb un gran altaveu, i micròfon incorporat, i amb connexió bluetooth. “També tenen molta sortida les cadires de rodes i les màquines de cosir”.

Segons la tècnica de Rezero Laia Tresserra, la biblioteca pretén trencar amb l’associació que es fa “entre una necessitat i emportar-nos la mà a la butxaca per satisfer-la”. “No fa falta tenir objectes, sinó tenir-hi accés”. Aquest canvi d’hàbits, defensa, implica tota una sèrie de beneficis, entre els quals els ambientals, un dels motius pels qual els impulsors van posar en marxa la iniciativa: “Cada vegada que evitem una compra, estem estalviant les emissions de CO2 que estarien associades a un objecte. Les nostres estimacions són que el 2022 vam estalviar l’equivalent a 2.681 kg d’emissions de CO2  i 932 quilos de residus”.

La biblioteca, ubicada al casal de Ca l’Isidret, obre les portes dues tardes a la setmana (dimarts i dijous de les 16 h a les 20 h). El local el cedeix la Taula Eix Pere IV que, al costat d’un grup de veïns, es van afegir a la iniciativa impulsada per Nusos i Rezero. També l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona hi contribueixen aportant suport econòmic.

La Maria, la seva única treballadora, rep l’ajuda de voluntaris per atendre els usuaris, gairebé 400 actualment. L’Anastasi, de 64 anys i veí del districte, dona un cop de mà “des del primer dia”. “Faig tota mena de coses: des d’anar a buscar algun objecte que ens donen fins a muntar prestatgeries, netejar els productes, posar-los a punt o estar en contacte amb els usuaris”.

En Jaume (63 anys) és un d’ells. Ha fet servir el servei en tres ocasions. En totes va obtenir articles de fusteria: que si un decapador, per treure pintura de portes, per exemple; que si una serra de vaivé... Valora com a “molt bona” l’experiència. “Agafar aquestes eines en préstec em va servir per saber si seria capaç de fer-les servir correctament”, esgrimeix. “Si veig que no, doncs truco a un professional perquè faci la feina, i només hauré invertit tres o quatre euros a haver-ho intentat”.

La meitat dels usuaris del servei són veïns del districte, gairebé l’altra meitat són de la ciutat i hi ha un 6% que ve de fora. “Si dones l’oportunitat, les persones s’animen a fer un canvi d’hàbits”, conclou Tresserra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada