divendres, 5 de juny del 2009

la gran depressió

S’anomena gran depressió al període més gran de recessió econòmica del segle XX, generalment s’accepta el crack borsari del 29 com el fet originador i la política del New Deal de Franklin D. Roosvelt com l’inici de la recuperació. Per saber-ne més, a la biblioteca, tenim, entre d’altres obres, el clàssic de John Kenneth Galbraith publicat per Ariel, el crack del 29. A Estats Units, l’ambició dels especuladors i la caiguda de l’activitat econòmica va portar a milers de families a la més absoluta misèria originant una segona gran marxa cap a l’oest a la recerca de noves expectatives laborals. És el temps dels oakies, com s’anomenaven de forma despectiva als protagonistes d’aquesta gran migració majoritàriament camperola. Els protagonistes de moltes novel·les de Steinbeck es veuen immersos en aquesta espiral de pobresa i desesperació.
John Stenbeick ofereix una visió gens complaent i crítica del somni americà.

Hi ha moltes pel·lícules i documentals que il·lustren aquesta època, per exemple Brother can you spare a dime?, a l’enllaç del youtube podeu veure fotografies de l’època amb música de Tom Waits.

2 comentaris:

  1. He anat a la biblioteca i no he vist...
    Fa temps vaig llegir Homes i ratolins, bona!
    Imma

    ResponElimina
  2. HOla Imma, bon cap de setmana
    ...què dius que no has vist?

    jo l'acabo de llegir (pel club, ja se sap, i és molt maco amb un final corprenedor, tots els finals d'Steinbeck són molt bons...)i també m'ha agradat molt...

    ResponElimina