dissabte, 5 de desembre del 2009

bloom vs poe


Poe és més apreciat pels escriptors que entre els crítics; dels primers, Kafka, Dostoyevski i Borges n’eren fervents admiradors, i d’entre els segons D.H.Lawrence en les seves notes de literatura nord-americana i Harold Bloom en el seu canon del cuento per dir-ho d’una forma planera, el deixen” a caldo”. El senyor de les llistes diu entre altres coses que Poe gairebé no sap escriure i que invariablement guanya en qualsevol traducció. D’altra banda, Mario Vargas Llosa en la introducció a una recent edició de tots els contes, lloa la traducció de Cortazar sobretot per saber trobar “equivalencias lingüísticas y reconstrucciones en nuestra lengua de las peculiaridades estilísticas inglesas y la riquísima orfebreria léxica con que Poe elaboró todos sus textos”.

Sempre és un plaer llegir els llibres de Bloom fins i tot quan la crítica es converteix en escopinada com quan parla de Poe. El pope dels crítics considera a Poe inferior a tots els seus coetanis, jo suposo que perquè no es una veu pròpiament americana com ho són la d’Emerson o Whitman, li retreu la anticipació Freudiana de conceptes com ment i cos, la introspecció, els impulsos i els instints. Entre altres coses l’anomena tecnòcrata de l’art i diu que l’obra de Poe és un himne a la negativitat.

El Canon Occidental, el gran best-seller de Bloom és un llibre amè de llegir i una veritable eina pels caçadors de cultura, però la seva visió de Poe és com la de Roger Corman; per ell tota la tradició canònica de la literatura nord-americana (ell l’anomena americana) gira al voltant del transcendentalisme bostonià. Com a lector de Poe i adepte a la seva secta li diria al senyor Bloom que llegís entre línies, és fàcil, només ha de posar-se la ma oberta davant la cara, unir el dit gros amb el petit i així amb la resta, llegeixi entre línies

Arigato Pol, (el montatge és seu).

21 comentaris:

  1. Veí de les Corts (sense ni pin ni pont)5/12/09 10:27

    El Sr. Harold va aconseguir treure'm de polleguera amb el capritxós cànon. Quina fatiga! Si haig d'escollir em quedo a la vora de Poe, assegut a la vorera del carrer, al seu costat.

    Robert, estic intentant això de llegir entre línies seguint les instruccions, però no me'n surto! Els pocs usuaris, que ha resistit els encants del pont, em dediquen una mirada de garbí en contra...

    ResponElimina
  2. matilde (amb pont) i en pijama5/12/09 10:43

    Veí, que a mi també em va costar molt llegir entre línies a la manera d'en Robert. Però em va fer una classe pràctica abans d'ahir. El resultat ha de ser aquest. Que ten den, Bloom. A matar mosques.

    ResponElimina
  3. D'aquesta lectura entre línies se'n diu digitus impudicus. Coses dels romans.

    ResponElimina
  4. ...Matilde,....primer de tot bondia

    ara: gracies per la il·lustrativa explicació que complementa el post de forma genial...

    Veí, això de treballar els dissabtes és una PM, i sobretot quan el P*** Milleniun no va, no sé que c******* van pensar comprant aquesta m**** que només ens porta maldecaps, i a més avui aqui a Vic sembla que haguem tornat mil enys enrrera amb tota la penya vestits de marcianos medievals,....no heu vist mai us marciano medieval?, no us perdeu res, de veritat.....

    ResponElimina
  5. No et sulfuris amb el Millenium, Robert... Aquí, a Cerdanyola, també n'estem gaudint de valent aquest matí.

    Quin tros de foto!

    ResponElimina
  6. ...ei espai, pringatori te salutan...(llàstima que no treballi la Matilde que em corregirira la pressumpta llatinada)

    ResponElimina
  7. En Bloom és un insecticida.

    I molt bona la foto, el pobre Poe sembla que ja tingui un ull a la funerala.

    ResponElimina
  8. pringaturi te salutant, estimat Mitchum, que és quan em parles en llatí que em tornes boja. Ave.

    ResponElimina
  9. Veí de les Corts5/12/09 11:39

    Aquí tampoc funciona, goita quina casualitat! Hi ha el mercat medieval de Vic? Jo hi vaig venir l'any passat, sense pena ni gloria. En fi. En el de Besalú vaig veure una mena de lluita amb espases, entre dos filaberquins de la Garrotxa, que només els hi falta fer un crit d'avís cada vegada que l'espasa es movia lentament cap al seu destí: és a dir, el cantell de l'altre espasa. Molt ensopit. Més val anar a menjar i veure.

    ResponElimina
  10. ...ja ho crec, veí, que val més anar a menjar i veure. Ara, que no torni a passar més que trepitges Vic i no ens vens a saludar....

    A mi el mercat aquest me la renpinpinfla, però un dia vaig ser testimoni d'una actuació interessant. Vaig veure una exhibició de cetreria, va ser divertit perquè el falcó es va rebel·lar i li va treure un ull al bisbe...va ser maco.

    Ei Allau, com anem?, bones perspectives pel pont?, segur que sí...


    Matilde, que seria de mi sin tu apoyo virtual?....

    ResponElimina
  11. ..yo mismo me respondo: nada, una simple concha en el mar de la mediocridad,

    ResponElimina
  12. Miquel Hyde5/12/09 13:26

    Molt bo això de l'insecitida Bloom, Allau !! Jo no sé com podem fer cas d'un crític, per molt nom que tingui. Que és més bo ell que un Saladrigas, per exemple ? A la història de la literatra no hi ha ni un sol autor reconegut per la seva obra com a crític (només). A més, aquest criteri que utilitza, més que ocidental, és de positivista liberal. Tampoc entenc gaire a qué es refereix amb això de "tecnòcrata". Quant al trascendentalisme bostonià no el conec gaire, però em fa l'efecte que Poe no hi desdiu tant com això.

    ResponElimina
  13. Miquel Hyde5/12/09 13:36

    Matilde, això com tu tens mania a la paraula s.........., jo n'hi tinc,una miqueta, a l'expessió "entre línies", sigui acompanyada, o no, dels verbs "llegir", "veure" o "interpretar". S'utilitza massa per a buscar coses amagades que estan més en la ment del lector-espectador-reflexionador que no en la de l'autor. Per tant, un 10 a la teva foto !!!!

    ResponElimina
  14. Tot i que llegeixo i admiro Bloom (més que un insecticida), em quedo amb Poe si calgués escollir. Per tal de demostrar-ho, avui repassaré Poe i no Bloom.

    ResponElimina
  15. Tinc una crossa que la faig servir per a tot, una mena de cillyt ban particular: de res, massa. Ho dic pel Bloom, pel Raïd i per tots aquests que las matan bien muertas. No m'agrada llegir crítica. A uns no els entenc, d'altres m'ho fan avorrir tot.
    En això de la lectura m'estimo més morir de mort natural.

    (I ara podria fer parlar a la pobre noieta que es va matricular a Filologia perquè li agradava llegir; però no, que ara descansa en pau, amb un llibre a les mans)

    ResponElimina
  16. Jo també conec un pobre noi que va passar una estona a Filologia. També va anar a algunes classes del Vallcorba. L'any següent va decidir reorientar-se i es va matricular a Magisteri. Ara mateix corregeix exàmens de Medi Natural en silenci.

    ResponElimina
  17. Amics, faig una volteta per la blocosfera i comprovo que ahir en Lluís va repassar Poe. Us deixo l'enllaç. edgar allan poe va morir fa apenes un any.

    ResponElimina
  18. Hola de nou, Matilde i Robert, torno a tenir internet, per tant les meves inoportunes incursions tornaran a rondar per les vostres contrades.

    Us a semblsa bé, correcte?

    ResponElimina
  19. jordi llegueix entre línees

    ResponElimina
  20. Com si això fos necessari per entendre't. No cal que et valoris tan poeta, Pins més alts han caigut, sense fer tan soroll.

    ResponElimina
  21. A mi em sembla bé, Jordi, que no és boig qui a casa torna.

    ResponElimina