divendres, 30 d’abril del 2010

la nana

Després de la immensa decepció de l’Alicia de Tim Burton és reconfortant sortir del cinema havent gaudit de la Nana, una pel·lícula excepcional i m’explico.
Generalment, ben aviat entenem si un film és comèdia, un drama o bé una comèdia dramàtica fins i tot les que es qualifiquen com a inqualificables; aquesta, però, no. A mi em va costar deu i ajut saber si estava contemplant una comèdia o un drama, per això li dic excepcional. Però no només per això, el guió és molt bo, la fotografia suau i exquisida i la posada en escena pròpia d’un director amb coses a dir i un estil propi per fer-ho.
La Nana és una producció xilena de 2009 dirigida per Sebastián Silva que gira al voltant de la vida de Raquel, una Nana (així anomenen a Xile a les dones que treballen a les cases de l’alta societat, en castellà l’equivalent seria Chacha, ignoro si n’hi ha cap en català) que fa més de vint anys que treballa a la mateixa casa i ja s’ha convertit en un membre més de la família que, si cal, lluita per conservar la seva posició quan la veu amenaçada.
La pel·lícula és una condescendent mirada a la burgesia xilena que, malgrat tot, deixa ben clar els estrats d’aquesta societat. He trobat el treball dels actors magnífic, sobretot les de Caterina Saavedra (la nana) i Claudia Celedón (la senyora de la casa) que trobo en alguns moments fregant la genialitat. Bonísima pel·lícula que us recomanem.
A destacar: el travelling final.

4 comentaris:

  1. Apuntada queda, que té bona pinta.

    [En català no en diríem la minyona? O si és d'alta societat, la criada?]

    ResponElimina
  2. Jo en dic mucama(la darrera vocal la faig neutra), càsum n'el realisme màgic dels trons!!!

    ResponElimina
  3. ..si, si, és possible, però jo també li trobo un component més familiar, una dona que gairebé ha criat els fills de la casa, no en plan dida, però si afectivament i formativa...haya,..nose, de totes maneres una bona peli...

    ResponElimina
  4. Mireia (Racó de la solsida)30/4/10 21:24

    a mi també em va agradar molt aquest pel.li.

    Mireia (Racó de la solsida)

    ResponElimina