dijous, 15 d’abril del 2010

London als manuals



“Jack London (1876-1916) debe recordarnos sus primeros años pasados junto a los muelles de San Francisco; dejó, entre otras obras importantes, tales of the fish patrol (1905), the sea wolf (1904), the people of the abyss (1903), the call of the wild (1903), human drift (1917), martin eden (1909), white fang (1906) o the iron heel (1907), mientras en su obra se fundía una clara tendencia a la autobiografía, así como a una visión ideológica de la sociedad, que exageraba con su alcoholismo o vida aventurera. Era un rebelde, con una enorme cultura literaria, y hasta el descubrimiento del comunismo supuso en él una posibilidad de soñar. Admiraba lo mismo a Marx, como a Nietzsche o G.B.Shaw y tenía una enorme vitalidad, y los problemas sociales y económicos le preocupaban muchísimo. Por un lado no está lejos de James Oliver Curwood, Zane Grey o Edgar Rice Burroughs, pero, por otro, su método de self-made man era sumamente atractivo, y hasta su afán aventurero –imaginémoslo en Alaska buscando oro en 1897- creaban una mitología personal. Su misma vida agitada y violenta prefigura la de Hemingway y en ese gesto de romanticismo rebelde de revivir el Klondike como paraíso por descubrir. La hostilidad era su medio familiar; la aventura, su código cotidiano, y la actuación ideológica, su respuesta sincera”.

Cándido Pérez Gállego. Historia de la literatura norteamericana. Taurus, 1988.

5 comentaris:

  1. Ja sé que no té a veure, però jo aquest matí juraria que he escrit un comentari... Deu ser que he llegit alguna cosa de la Raquel Welsch i ja he perdut l'oremus. Per cert, amb relació a això: per molt que ara li poseu fotos més arreglades, ara el Jack London sempre el veig amb els calçotets... I encara sort!

    ResponElimina
  2. huashuas
    Ai, Veí, ets el tot!!!
    Sap greu això que et passa amb els calçotets de London. No era pas la meva intenció!!
    Val més que et concentris en visualitzar la Welsch...

    ResponElimina
  3. M'AGRADA M'AGRADA M'AGRADA

    Matilde em fa que el seu blog es traga comentaris.

    ResponElimina
  4. Va de bo, comtessa? El veí també ho diu. Ves que no sigui el comprovador de paraules, amb tot allò que va dir l'altre dia en Lluís que ens l'havíem de carregar. Que no s'hagi emprenyat. Ves quin marron.

    ResponElimina
  5. Estimat comprovador de paraules,
    tu ni cas, que et quedes.

    [sigues professional i deixa passar en Lluís Bosch sempre que vulgui, que allò de l'altre dia va ser un rampell]

    ResponElimina