divendres, 24 de setembre del 2010

cadenas rotas de david lean


Conec dues adaptacions de la novel•la de Dickens, la més recent és de 1998 i està dirigida per Alfonso Cuarón, aquí en trobareu informació detallada, està ambientada a Nova York i el protagonista és un pintor que triomfa al Soho gràcies a un mecenes anònim -interpretat per Robert de Niro- que l'ajuda a programar la seva primera gran exposició. Més que la història o l'ambientació el que realment sembla interessar-li al director són les cames de la Gwyneth Paltrow i les seves rebolcades amb Ethan Hawke.
L'altra adaptació és considerada la millor mai feta de l'obra de Dickens (juntament amb Oliver Twist rodada l'any següent pel mateix director) va estar dirigida l'any 1946 per David Lean un prestigiós director anglès que amb aquest film i l'anterior (Breve encuentro) ja tenia les portes de Hollywood obertes de bat a bat; en aquest film l'ambient és recreat minuciosament i tot el metratge destil•la un inconfusible aroma dickensià. Aquí es va estrenar amb el títol Cadenas rotas, en aquesta pàgina hi trobareu un anàlisi rigorós. La pel•lícula és una producció de "qualité" anglesa, nominada a un parell d'oscars interpretada pels millors actors anglesos del moment i que va servir per presentar una de les mirades més inquietants que mai ha donat el cinema la de la gran Jean -cara d'angel- Simons.
P.S. El capítol sisè de la cinquena temporada de The Wire es titula Dickensian aspect i.. bé, potser ajuda a comprendre el significat d'aquest adjectiu tant utilitzat.
P.S.II. Que tingueu un bon cap de setmana totes..., tu també J.

5 comentaris:

  1. Cukor va fer una adaptació de "David Copperfield" que no sé si és "bona", però és molt divertida.

    I, com a curiositat, Jean Simmons va fer de Miss Havisham en una adaptació per la televisió.

    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  2. De vegades et trobes amb un seguit de coincidències més que curioses. Mai no he estat un gran lector de Dickens, però sí que he llegit David Copperfield i Casa desolada. Resulta que cercava una novel·la actual d'autor mallorquí per a un club de lectura. N'he llegides unes quantes i resulta que la que m'ha agradat més ha estat, precisament, "La novel·la de Dickens". Sí, aquest n'és el títol, ben curiós. Resulta que la protagonista de la novel·la va llegir 84 vegades "Grans esperances", l'obra que va inspirar el film de què parles.
    L'autora de "La novel·la de Dickens" és Neus Canyelles i l'editorial, Proa.
    Evidentment, ara hauré de llegir "Grans esperances" i després veure la pel·lícula de Lean.

    ResponElimina
  3. ...gràcies per les referències Allau i Llorenç.

    ResponElimina
  4. No fa massa que vaig veure l'adaptació del Cuarón, que és un bon director. I em va semblar molt digna i ben interpretada, i sobretot ben adaptada (que no és fàcil).

    ResponElimina
  5. ...hola Lluís, jo més aviat vaig pensar que volia adaptar el film de Lean, a mi no em va pas agradar gaire...la de Cuaron, del que m'agrada molt Children of Men...

    ResponElimina