dissabte, 11 de desembre del 2010

kafka a la platja



En aquesta entrada del diari, Kafka comenta un article de Max Brod publicat a Die Schaubühne titulat Axiomes sobre el drama en el qual analitza les diferències entre el teatre i la novel·la, em sembla que el que diu Kafka podria aplicar-se perfectament a l’obra que estem llegint aquest mes.
(les referències sobre l’edició i el traductor són les mateixes que les d’un apunt anterior)

28.IX [octubre de 1911] Quadern tercer.
El drama (en el escenario) es más exhaustivo que la novela, pues tenemos a la vista todo lo que en la novela solo leemos (1).
Esto es así solo en apariencia, pues en la novela el autor puede mostrarnos solo lo importante, mientras que en el drama, por el contrario, lo vemos todo, los actores, los decorados, y no solo lo importante, así que vemos menos. Por eso, desde el punto de vista de la novela, el mejor drama sería aquel carente de todo estímulo, por ejemplo un drama filosófico leído por actores sentados en una habitación cualquiera sin decorado especial.


(1) Per si no queda clar: aquesta afirmació és de Max Brod i apareix a l’article esmentat (nota del blocaire)

4 comentaris:

  1. Estic d'acord en l'afirmació de Max Brod: la pel·lícula "La carretera" és un bodrio de pel·lícula, per contre el llibre "La carretera" és molt millor (que no la millor novel·la de McCarthy!), precisament pel que diu aquest home. La pel·lícula t'ofereix un únic punt de vista, i queda clar que no és millor, per exemple, que l'apocalíptica "Armagedon" per triar-ne una entre tantes, i en el llibre tu et pots imaginar el que vulguis (dins d'uns limits està clar).

    Però precisament per això no hi estic d'acord, et pots imaginar el que vulguis, inlcús coses més dramàtiques que no pas el que veus en la pel·lícula o en el teatre! Això, amics, és LITERATURA! la ximple frase aquella de val més una imatge que mill paraules, és això, una ximpleria. La LITERATURA és això precisament, però a l'inrevés: VAL MÉS UNA PARAULA QUE MIL IMATGES!

    Classe 45, taller de literatura. Passeu a pagar a la recepció, gràcies.
    Fgt

    ResponElimina
  2. Res no és tan senzill. En teatre, on sembla que tot sigui a la vista, també hi ha tècniques per subratllar un determinat efecte o fer un "primer pla" d'una part de l'acció. Darrera d'una imatge també s'hi poden amagar mil significats. La polèmica és vella i estic mandrós. Jo me'ls estimo els dos: el papa i la mama.

    ResponElimina
  3. Vigila els advocats d'en Murakami, que no perden pistonada.

    ResponElimina
  4. Llegiu "telón de boca" i deixeu-vos de romanços home!!!

    ResponElimina