dilluns, 10 de gener del 2011

l'estatut dels jueus



















El projecte de llei sobre l'estatut dels jueus, que els exclou d'un gran nombre de professions, és un text de cinc pàgines mecanografiades que porten la menció "document confidencial", anotat a llapis per Pétain. Aquest projecte de llei, debatut durant el Consell de ministres de l'1 d'octubre de 1940 i posteriorment adoptat el 3 d'octubre, atorga als jueus una condició social i jurídica inferior que els converteix en pàries: se'ls pot internar en camps de concentració o se'ls pot assignar un lloc de residència obligatori. La llei del 2 de juny de 1941, que substitueix el primer estatut dels jueus d'octubre del 1940, els posa en una condició encara més precària. És el preludi de la detenció, l'internament i la deportació als camps d'extermini nazi.

**

2 de setembre de 1941
Michel Epstein al sotsprefecte d'Autun
Em comuniquen des de París que les persones assimilades als jueus no poden abandonar el municipi en què estan domiciliades sense autorització de la prefectura.
La meva dona i jo ens trobem en aquest cas atès que, tot i ser catòlics, som d'origen jueu. Per això em permeto demanar-li que tingui la bondat d'autoritzar-nos a mi i a la meva dona, de soltera Irène Némirovsky, a passar sis setmanes a París on també tenim un domicili, a l'avinguda Constant Coquelin núm. 10, durant el període comprès entre el 20 de setembre i el 5 de novembre de 1941.
El motiu d'aquesta sol·licitud és la necessitat d'ocupar-nos dels afers de la meva dona amb el seu editor, visitar l'oculista que sempre se n'ha ocupat i també els metges que ens porten, el professor Vallery-Radot i el professor Delafontaine. Tenim previst deixar a Issy les nostres dues filles, de quatre i onze anys, i, naturalment, voldríem estar segurs que no trobarem impediments per tornar a Issy, un cop solucionats els assumptes que ens porten a París.
Metge d'Issy: A. Bendit-Gonin.
**
El 13 de juliol de 1942, els gendarmes francesos truquen a la porta dels Némirovsky. Detenen Irène. El 16 de juliol la internen al camp de concentració de Pithiviers, al Loiret. L'endemà la deporten a Auschwitz amb el comboi número 6. Rep un número de matrícula del camp d'extermini de Birkenau, es debilita, passa pel revier, la infermeria d'Auschwitz, i és assassinada el 17 d'agost de 1942.

**
Entre 1942 i 1944, França va deportar uns 76.000 jueus, dels quals únicament va sobreviure un 3%.

**
Un document mostra al Pétain nazi i genocida. Sírius, agència catalana alternativa de notícies.

**




11 comentaris:

  1. Naltros ens queixem, però els francesos (i les franceses) ho tenen pelut. Abans d'ahir Pétain, ahir Miterrand, avui Sarkozy. És que aquí baix a la península no sabem el que tenim.

    ResponElimina
  2. Me hase el efecto que todos plegados vamos bien servidos!!

    ResponElimina
  3. Bon castellà Matilde, conserva'l. I visita de passada el meu blog que, notícia, té post nou.

    ResponElimina
  4. És que els nazis no haurien aconseguit ni la meitat del que van aconseguir sense la cooperació absolutament desinteressada de gran part dels governs europeus del moment. Només cal veure què va passar a Dinamarca quan la població i el rei d'aquell país es van negar a lliurar els jueus als nazis.
    A França, en concret, els va interssar glorificar "La resistance" per amagar la realitat: que la majoria va col·laborar directament o indirecta amb els nazis.

    ResponElimina
  5. Fins el mes de març hi ha uns exposició molt bona al museu del Memorial de la Shoah a París. Des de Figueres amb TGV -a trams- cinc hores i escaig:
    http://www.memorialdelashoah.org/upload/minisites/irene_nemirovsky/index.html
    Si em voleu convidar.... fem una escapada! Xampany, fer l'amor estarrassats pels molls, etcètera.... ai, París, que no s'acaba mai. El Gurri i el Mèder tenen el seu què, però és clar, de mariners a la Calla pocs. A París tampoc. Però tant hi fa.
    L'exposició paga la pena. De debò.

    ResponElimina
  6. Tremenda Esmerats, deixa't veure i no t'amagis rere aquest infame animal...
    Anem a París?

    ResponElimina
  7. Tens tota la raó, David. Tinc molt present què va passar amb els Balcans, a una horeta d'avió de casa, i no fa gaire. Càsumnelsgovernseuropeus.

    ResponElimina
  8. Bentornada, Tremenda, sana i estalvia, suposo.
    Ai sí, anem a París, que els mariners de Vic ja em diuen tots pel nom de fonts!
    I gràcies per l'enllaç, guapa.

    ResponElimina