dijous, 3 de febrer del 2011

una opinió particular



A l’hora de valorar l’obra de Robert L.Stevenson no són tot flors i violes, llegiu si més no el què deia Gabriel Cabrera Infante en un article publicat al diari el País el dia 15 de gener de l’any 1981 i que signava Rosa Maria Pereda.

«Stevenson es un escritor menor», dice Guillermo Cabrera Infante. «Ha escrito, es cierto, una obra maestra, El extraño caso del doctor Jeckill y mister Hyde, que, en definitiva, es una novelita. También tiene una prosa extraordinaria, pero aún es mejor la del cardenal Newman, y eso no le hace, naturalmente, un gran novelista ni un gran escritor». «A Stevenson», sigue diciendo, «le ha favorecido la opinión de escritores como Henry James y Joseph Conrad, o de hoy, como Nabokov y Borges. Todos ellos hablan exclusivamente del doctor Jeckill y mister Hyde, que, por otra parte, fue escrita, como se sabe, después de leer el William Wilson, el cuento de Edgard Allan Poe. El éxito que tiene en España recientemente para mí es una sorpresa. Y más que nada el de novelas como El señor de Balantrae, absolutamente ilegibles». Es tradición salvar también La isla del tesoro. «Yo la leí cuando muchacho. No creo que resista una lectura con más años». «Prefiero», dice Cabrera Infante, «mil veces ese mal escritor que es Dickens... » Naturalmente, la literatura que hace y defiende el novelista cubano se puede ver también detrás de su opinión sobre este escritor, que ahora se convierte en una prueba. «En su época hacían literatura, y no simple buena prosa, Henry James o Lewis Carroll. Y no creo que se pueda oponer a sus inmediatos, como a Joyce, por hablar sólo de la literatura en su lengua. Sinceramente», termina, «yo prefiero a Rider Haggard, aunque escriba peor... El boom de Stevenson es consecuencia de la mala influencia de Borges, igualmente mala cuando exalta a un escritor mediocre como Cansinos Assens».

16 comentaris:

  1. Bé, sembla que per a Cabrera Infante Stevenson és un "escriptor menor" afavorit per les opinions de grans escriptors (no sé si ve a dir això). Tant fa, en tot cas jo no li faria fàstics a uns padrins com els d' Stevenson.
    De Cabrera no he pogut llegir mai re. Torno, periòdicament, als tigres tristos aquells, a veure si d'una vegada. De moment m'estimo més llegir Stevenson, per molt menor que sigui.
    Demà, i per al·lusions, la mala influència de Borges.

    ResponElimina
  2. És el que té l'art (la literatura és art?) en contrast amb les ciències, que sempre es pot dir allò de, de gustibus non est disputandum. És més autoritzada la opinió de Cabrera Infante que la de Borges?

    ResponElimina
  3. Sembla que sí, Brian, "l'art d’escriure i de llegir, coneixement de tot el que ha estat escrit". Coi, la segona part és molt forta. TOT el que ha estat escrit.
    Jo no sé qui la té més gran, ni qui la diu més grossa, d'aquest parell. A mi només m'interessa el que han escrit, i aviat he triat: Borges.
    Per a gustibus, els meus.

    ResponElimina
  4. No he llegit mai Stevenson i sempre m'ha sorprés l'afició que cap a ell mostrava Borges. Tampoc m'agrada Cabrera Infante, escriptor que no puc separar de l'antipàtic personatge. Nabokov era tan pagat de sí mateix que afirmava que el seu escriptor predilecte era Roger Lalande, escriptor inventat pel mateix Nabokov...

    ResponElimina
  5. La meva estima per Stevenson es remunta a la infantesa, i allà està, impertorbable.
    Ara estic llegint el Jekyll i alguns assaigs i m'ho estic passant pipa. Després em posaré amb els contes, aprofitant l'avinentesa. M'agrada Stevenson, malgrat Borges. Dec ser una lectora menor d'escriptors menors, però ahí me las den todas, que deia la Teresa Panza, gran dona.

    A mi de Nabòkov hasta los andares m'agraden, Glòria. De Cabrera Infante no en puc dir res, perquè no he set capaç de llegir més d'una pàgina seguida. No el puc haver, ves. Però no diré mai que són verdes.

    ResponElimina
  6. Dr. Vilardekyll3/2/11 16:38

    M'agrada Cabrera Infante, i sol ser bastant atinat en els seus comentaris, però en el cas de Stevenson em sembla que desbarra. Il.legible aquesta obra mestra que és "The master of Ballantrae" !? En què és basa per afirmar això?I "L'illa del tresor", malgrat el que digui, s'aguanta tant si la llegeixes als dotze anys com als cent. Estic d'acord que els bons escriptors siguin aquells que saben fer alguna cosa més que escriure una prosa polida o una brillant narració, o sigui els qui fan literatura, però em sembla que Stevenson en feia, i bona. També hauria d'argumentar millor perquè tracta a uns de bons escriptors i a d'altres de dolents (i hi inclou Dickens !!). Tot plegat, potser es tracta de dur la contrària a les corrents oficials, a vegades una mica snobs i pedantesques, de les que no se n'escapa ni Borges. En aquest sentit, el meu anti germà Miquel Hyde ho subscriuria.

    ResponElimina
  7. miquel hyde3/2/11 16:45

    mira, doctor, el que falten, a vegades, son veus pròpies, encara que desbarrin
    ja saps que tinc tírria als qui es passen la vida analitzant als escriptors conforme a la cara que fan, a si porten arrecades a les orelles o al nas, a si han pres drogues i s'han emborratxat, quants amants han tingut, les aventures que han viscut, o, pitjor encara, quan continuament només recorden a aquell poeta que als-dinou-anys-deixa-d'escriure-per-anar-a-l'Àfrica-a-vendre-armes-i-deixar-la-poesia, en lloc de només llegir el que van escriure
    per això, he decidit que els meus escriptors predilectes són els anònims, dels quals no sabem una puta merda - sense perdó - de la seva puta existència

    ResponElimina
  8. Hyde, tinc por. Podria signar el colofó.
    [quan tinc por, rimo]

    Jo hi afegiria els àgrafs, però. El millor escriptor, l'escriptor àgraf!! Iupi.

    [Sense perdó, gran pel·lícula!]

    ResponElimina
  9. respecte a Cabrera Infante i Nabo kov opino igual que la GLÒRIA...vaya par de gemelos...
    ..Sr. Hyde, vostè i jo haurem de tenir un encontre en algun lloc i algun dia, a l ‘arturet ni me’l toqui sr. ni me’l toqui,.....perquè no hi haurà prou terra per correr ni lloc on amagar-vos....

    ResponElimina
  10. A veure Mr. Hyde si apreneu del vostre conegut el doctor, ell si que fa comentaris assenyats i que hi toquen, en canvi vos....dieu no se que de blablabla, quins autors hi ha que no coneguem ni una p**** m***** de la seva existència?, quins apa?, digueu-ne algun dels darrers deu segles?, si, si és un desafiament, ....

    ResponElimina
  11. miquel hyde3/2/11 20:59

    ja veig que no m'ha entès, Mr. Mitchum ! justament el problema és que en sabem massa de les p*** vides dels escriptors, i com diu un conegut nostre - del dr., i d'en Fgt - tots plegats som un grapat de marujeeeees !!!!

    ResponElimina
  12. miquel hyde3/2/11 21:01

    a més, segur que vostè i jo ens acabaríem entenent : també a mi m'agrada molt l'Artur el maleït, però el que no m'agrada són els rimbaudians, sembre matxacant el mateix d'ell, home !!!

    ResponElimina
  13. miquel hyde3/2/11 21:05

    i no,Matilde, no em refereixo als àgrafs o als que somnien en obres mestres elèctriques que mai escriuran, sinó, per exemple, al qui va escriure el "Lazarillo de Tormes"...o no és un escriptoràs aquest Anònim ?

    ResponElimina
  14. Encara no confonc els anònims amb els àgrafs, Hyde. He dit que jo (JO, JO, JO, com el pare Noel)els hi inclouria. Especialment els qui somien obres mestres elèctriques (o a piles) que mai escriuran. Són unes personetes molt ecològiques.
    I sí, l'autor del Lazarillo és un escriptoràs.

    ResponElimina
  15. Matilde,
    En Nabokov és molt bo però...les seves memòries em fan detestar la persona tant com aprecio l'escriptor. Un dia en parlaré. És una amenaça.

    ResponElimina
  16. Veus, Glòria...el que et deia l'altre dia. Segons com val més limitar-se a llegir-li les novel·les, i a ell que l'aguanti Vera.
    Accepto, de grat, la teva amenaça i espero.

    ResponElimina