Cuando aquel cliente vino a pedir La oreja cortada de Hegel y Débora, rápida como el rayo, le alcanzó La oreja rota, de Hergé, una aventura de Tintín, todos felicitamos su capacidad deductiva. De ahí que no me pude aguantar y lancé mi filípica acerca de lo bueno que resulta que un librero sea capaz de obturar los agujeros de la memoria de un cliente y reconstruir su deseo verdadero a través de los elementos que exponga.
Y fue así que cuando aquel moreno vino a pedir un libro escrito por cierto adorador de Alá, llamado Cide Hamete Benengeli, verdadero creador de las aventuras de Don Quijote, mi empleado lo pensó y gozoso volvió con El halcón maltés, de Dashiell Hammett.
Héctor Yánover, librero establecido. Memorias de un librero escritas por él mismo. Anaya & Mario Muchnik, 1994. P. 192.
Un minut de silenci en record de la jove (i poc bregada en el cos a cos de la lectura pública) bibliotecària, a qui un adolescent demana si té alguna cosa d'en Jómer i ella, entusiasta, li va a buscar un llibre dels Simpson, i el noi, dubtós, "m'han dit que ha de ser escrit per en Jómer". Llavors, la bibliotecària veterana, la mar de divertida amb el quadre escènic, diu: Porta-li l'Odissea.
ResponEliminaUns quants anys després, tretze, per a ser exactes, la ja no tan jove bibliotecària té les mans trencades en això de la traducció simultània, i quan l'adolescent de torn li demana "El soldado de la mina", no dubta ni un instant en oferir-li la novel·la de Javier Cercas.
ResponEliminaAixò del Hammet és una petita genialitat... perillosa en temps d'integrismes, jo ara no ho provaria. Imagina que entra un tipus tot seriós i diu que busca un llibre molt important, que conté el missatge "estimeu-vos els uns als altres". El llibreter, ràpid i diligent, li embolica directament el Kamasutra.
ResponElimina- ¿Que tienen un libro de Pérez Galdós en catalán? li diu l'usuari a la bibliotecària.
ResponEliminaLa bibliotecària, busca que buscaràs no troba el que li demanen i al final interpel·la a l'usuari:
- ¿No querrás decir un libro de Pere Calders?
- Señorita, yo se lo traducía -acaba aquell.
Ai, Lluïsos, ara potser semblarà allò de "s'obre el teló..." però no me'n puc estar.
ResponElimina"-¿Me da una novela de Borges?
Y yo contesto:
-Borges no escribe novelas, señora, sino cuentos, poemas y ensayos (allí estoy didáctico y claro).
-¡Pero -retruca la señora- no me va a decir que por esas cosas cortitas es tan famoso!"
-¿Tiene Sólo un día?
ResponElimina-¿De quién es?
-De un autor santiagueño o correntino o algo así.
-No lo recuerdo
-Sí...Es una novela de mucha venta, cuenta historias de un pueblecito de por ahí.
Un cliente que escucha el diálogo se acerca.
-Lo que quiere es Cien años de soledad.
Yo creo que no, pero se lo ofrezco igual.
-¡Éste! -dice. ¡Éste es! . Colombiano. Eso le dije. ¿No dije así?
Aquest i prou, ho juro:
ResponElimina"Quiero creer que un día de 1942, Ramón Gómez de la Serna compró el diario El Mundo en la esquina de Callao y Corrientes para leer la Aguafuerte Porteña de Roberto Arlt y se enteró del suicidio de Stefan Zweig. Caminando por Corrientes pensó que no tenía consigo la autobiografía de Zweig, El mundo de ayer. Entró a la librería de Palumbo, que fué aquella donde Arlt trabajó cuando escribía los cuentos de El jorobadito y pidió:
-¿Me da El mundo de ayer?
Palumbo, ofendido, respondió:
-Aquí no vendemos diarios viejos"
Culló, Matilde, que has trobat un filó. Posa't a escriure un llibre sobre el tema i ja et dic jo que et veig viatjant amb un iot pels mars del sud. És que m'he emocionat en veure que cites en Roberto Arlt. Perquè tinc aquí "Los siete locos", un predecesor clar del Bolaño aquest que tant de moda està.
ResponElimina"El escritor fracasado", Arlt dixit.
ResponEliminahttp://literatrofia.blogspot.com/2010/02/roberto-arlt-el-escritor-fracasado-1.html
Fgt
Ai, ara m'has fet pensar en allò de "Navigare necesse est", i ja em veig a coberta, con un bonito pareo, seguint l'estela de Jack London i l'Stevenson!!
ResponEliminaJo encara no he llegit Bolaño, ja veus; i això que em fa gràcia per culpa de la comtessa, tot el dia donant pel sac amb Los detectives salvajes i l'Estrella distante...Ay, qué lástima que ya no hagan mezcal Los Suicidas, qué lástima que pase el tiempo, ¿verdad?, qué lástima que nos muramos y que nos hagamos viejos y que las cosas buenas se vayan alejando de nosotros al galope i coses així.
Fgt, tu hauríes de tenir alguna anècdota d'aquestes tipus "saben aquel que diu que entra un cliente en una llibreria..etcètera, etcètera". Dic jo.
ResponEliminaFa uns mesos entra un client per la porta i m'escup a la cara: Vull "Solitud" d'en Quim Monzó.
ResponEliminaDeixo a l'aire la meva resposta!
Fgt
Va, Fgt, no et facis pregar. A veure ese peaso de respuesta.
ResponElimina