dimarts, 20 de setembre del 2011

la cinquena va després de la quarta (i2)


Si ens hem de refiar del que consta en aquesta fitxa xotra i rebregada que he rescatat del fons del meu calaix -restes de sèrie de quan les biblioteques eren espais lliures d'ordinadors i els catàlegs, manuals- hem de convenir que la paraula programar pren tot un altre sentit, quan en Mitch i jo ens la fiquem a la boca. I participants, també, que amb nosaltres -renovadors de la llengua?- amplia el seu camp semàntic fins a arribar a quasi sinònim de víctimes.

Dissabte passat, i per consideració a en Girbén (de seguida us explicaré  per què el tenim en compte), vam decidir-nos a fixar en una altra fitxa, en aquesta ocasió de color groc, el mal que us ha de matar.

La cosa quedaria així:


Setembre: El brogit i la fúria, William Faulkner. Sessió a càrrec d'en Robert.
Octubre: Biografia de la fam, Amélie Nothomb. Ens tornem a afegir al ventall d'actes que se celebraran a la comarca durant el mes d'octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, i que aquest any tracten sobre els trastorns de la conducta alimentària. Tots els clubs de lectura de les biblioteques de la comarca llegirem la Nothomb i farem una trobada multitudinària el 25 d'octubre a Roda de Ter.
Novembre: El verano de los juguetes muertos, opera prima de Toni Hill (pel nom de fonts no ho sembla, però és català), lectura proposada pel moderador de la sessió, en Jordi Anglada, llibreter de Vic.
Desembre: Escolta Volòdia, Ramon Erra. Aquesta serà una d'aquelles sessions amb l'autor de cos present.
Gener: Viatge al fons de la nit, Ferdinand Céline, a càrrec d'en Miquel Vilardell, sospitós habitual de la casa.
Febrer: Las inquietudes de Shanti Andía, de Pío Baroja, proposat i defensat per en Robert.
Març: El moliner udolaire, d'Arto Paasilinna. Dirigirà l'orquestra en Pasqual Bernat.
Abril: Primavera, estiu, etcètera, Marta Rojals, de la mà de la Isàvena Opisso, una altra sospitosa de tota la vida.
Maig: La casa de la alegría, Edith Wharton, a càrrec de servidora. Dispenseu les molèsties.
Juny: Últimas tardes con Teresa, Juan Marsé, amb l'inestimable col·laboració de l'amic Espai de llibres, a qui per fi coneixerem en carn i ossos.

I ara toca parlar d'en Girbén. 
A principis de juliol, en Girb estava llegint un llibre -Poe, Baudelaire, Mallarmé, Valéry, Elliot: matemática tiniebla. Genealogía de la poesía moderna- i, de resultes, se li va desvetllar la vesant retratista. No en va tenir prou, no, amb penjar al Foravial, el seu bloc, els retrats dels cinc poetes en qüestió, que encara li va sobrar temps i ganes per a escriure'm i proposar-me la possibilitat de perllongar aquesta faceta a través de les nostres guies de lectura i, aprofitant l'avinentesa, renovar-ne una mica el disseny. Què li havia de dir jo, pobra de mi, que cada cop que ensopego amb un individu d'aquesta mena o em torno muda o em desfaig en uns agraïments quequejants i afartadors? 
Total, que aquest any tindrem un Girbén a cada portada, i unes notes de taller al final de cada guia (i un apunt al bloc), on l'artista ens parlarà de les consideracions prèvies al dibuix que li hagi suscitat cada lectura.
G-r-à-c-i-e-s, Girb, així, ben modulat. I prou, que si no m'embolicaria en honors, luxes, privilegis i coses d'aquestes i al final, de tant cloc cloc, semblaria una gallina.



14 comentaris:

  1. Ostres, aquest club de lectura té cada dia una mica més de categoria. Felicitats pel contingut del programa i per la nova pell dels programes!

    ResponElimina
  2. Ai, sí, Allau, estem sofisticant els mètodes de tortura!!
    I gràcies, per la part que em toca.

    ResponElimina
  3. Doncs això no és un programa, és un programasso. Estic per dedicar-vos algun apunt, però no a totes les lectures. Però amb Céline i Marsé ja hi podem comptar.
    Tinc una altra proposta, però no la puc revelar en públic i hi hauré de fer en privat. Tracta de la Marta Rojals.

    ResponElimina
  4. Dr. Vilardekyll20/9/11 15:57

    A part del proper Faulkner, gairebé puc assegurar que vindré als clubs dedicats a Baroja i Wharton...Per cert, que m'ha tocat la fibra que hagis triat aquesta darrera, Matilde ;"La casa de la alegría" la trobo una novel.la sensacional.

    ResponElimina
  5. Pos mira, Lluís, si m'escrius al privé per a dir-me que t'has fet supercol·lega de la Rojals i que t'ha dit que li fa una il·lusió bàrbara, però bàrbara bàrbara, venir a Vic d'incògnit, a veure què diuen una colla d'arreplegats de la seva novel·la...no m'ho creuré, que la Rojals no és d'anar pels puestus.
    I en un altre ordre de coses, hem fet caure de la programació La condició humana de Malraux, però que tu manifestessis gran interès en llegir-la no ha tingut res a veure, tujuru. Resulta que estava programada darrera de Céline, i ens ha fet por tanta alegria junta.
    Avera aquesta revelació privada. Friso.

    ResponElimina
  6. Doctor, també estaria bé que miressis de venir el dia de Céline!!
    Quant a això de la Wharton, no sé si ho recordes, però és un vot de confiança que et faig, perquè un dia et vaig demanar el què i la teva resposta fou "La casa de la alegría". Miraré de no espatllar-la gaire.

    ResponElimina
  7. Això de juny, Matilde, sona a futur molt i molt llunyà, quasi a ciència ficció... En carn i ossos em presentaré, i amb moltes ganes de posar-vos jo també a vosaltres ulls i cara. I de parlar de Marsé, del Pijoaparte, del Carmel...

    ResponElimina
  8. Res d'Star Trek, Espai, futur simple d'indicatiu: serà.
    I visca el Carmel, i el Quimet de la Pl. Eivissa. I la xurreria, ja posats! Iupi.

    ResponElimina
  9. Tens raó que Céline i Malraux de costat fan un cert iuiu. Ara t'escriuré al privé però ja t'aviso que no, que no sóc supercol·lega de la Rojals.

    ResponElimina
  10. Skaaaaaaðiiiii
    No sé per què crido tant si sé que no hi és; però pa quan torni. Pos ja veu, al final pel març auuuuu!! ;-)

    ResponElimina
  11. Ja estic Matilda ja estiiiiiiiiiiiiiiiiic!!! Ei pos al final de març si vol li faig la visita, tot siga per saber què diuen del pobre Huttunen! I si vol li la faig abans també, què collons, visca el paro!!

    ResponElimina
  12. Dr. Vilardekyll20/9/11 21:55

    El dia de Céline ja ho donava per suposat, Matilde !
    Sí, recordo que et vaig parlar de "La casa de la alegría", però no sé a propòsit de quina pregunta teva.
    Em sap greu que hàgiu tombat la d'en Malraux. No l'he llegida, i n'era l'excusa.

    ResponElimina
  13. Això, visca el paro!! Ja ho sap, Skaði, quan vulgui. I anirem a postrar-nos davant de les relíquies de la Vedruna i el que calgui! I bon viatge tingui, allà on sigui que va ara, que jo amb vosté em perdo.

    ResponElimina
  14. Va ser al juliol, doctor. Vaig penjar un fragment d'"El vicio de leer" de la Wharton i et vaig demanar quin carai era el llibre d'ella que ens havies recomanat (ferventment, això si que ho recordava) feia molt i molt de temps en un comentari teu, aquí, al bloc. I em vas dir "La casa de la alegría", i per això.

    Malraux haurà d'esperar a la propera temporada. Tot arribarà.

    ResponElimina