diumenge, 13 de novembre del 2011

interiorisme


Mario Vargas Llosa
Enrique Vila-Matas
Francisco Rico
Soledad Puértolas
Gustavo Martín Garzo
Javier Marías
Juan Manuel de Prada



"Siempre he tenido la manía, entre otras, de fijarme en las bibliotecas ajenas. Pararme ante los estantes, recorrer los lomos de los libros y reparar en las afinidades y diferencias con los propios. Cada biblioteca se rige por una serie de códigos, unos usos ni siquiera conscientes, caprichosos la mayor parte de las veces, que acaban señalando al lector, y que hablan de sus afanes y rarezas. Decía Marguerite Yourcenar que una de las mejores maneras de conocer a alguien es ver sus libros. Y creo que es verdad. En el caso de los escritores se añade además la sospecha fundada de que sus bibliotecas esconden una parte del mapa del tesoro. De su manera de plantearse y entender la literatura. A finales de 2007, comencé a publicar en el suplemento cultural del diario Abc la serie «Bibliotecas de autor». Un recorrido por las bibliotecas de algunos de los autores contemporáneos más relevantes, que hablaban no sólo de sus libros sino de cómo están o no ordenados, la manera en que se han ido acumulando o perdiendo, y de las historias, buena parte de ellas fabulosas, que rodean a muchos de ellos".

8 comentaris:

  1. Atònit, acabo de descobrir que si amb algun dels retratas tinc alguna similitud, és amb Francisco Rico. Encara que jo sigui pobre.

    ResponElimina
  2. Això de retratar escriptors davant les seves biblioteques és tan extremadament original! Se suposa que si són escriptors han llegit alguna cosa abans, vaja. Jo m'estimaria més veure'ls davant la seva col·lecció de discos, o de pel·lícules, o davant la nevera o a la dutxa (això darrer només en determinats casos escasos).

    ResponElimina
  3. miquel hyde13/11/11 13:26

    per coherència, perquè m'ho ha provocat aquestes imatges, i perquè fa molt de temps que sostinc això : DELS ESCRIPTORS NOMÉS HEM DE LLEGIR ELS SEUS LLIBRES I NO SABER-NE RES, NI TAN SOLS COMPROVAR SI HO HAN ESCRIT ELLS !!!

    ResponElimina
  4. miquel hyde13/11/11 13:30

    vull aclarir que la darrera frase venia a tomb per la ditxosa polèmica que ara ha revifat una peli sobre si Shakespeare era l'autor o no de les seves obres....a vegades, m'agradaria que totes les obres de la literatura fossin d'autor anònim !!

    ResponElimina
  5. miquel hyde13/11/11 13:37

    i de pas deixeu-me esbafar : m'emprenya moltíssim aquestes poses fotogràfiques, tant si són d'escriptors als seus despatxs, com de rockers amb ridícules mirades sexy recolzats a la paret, directors de cinema amb bufandes al coll i aires de progre o artistes amb posat agressiu, arracada a l'orella i cavells calculadament despentinats...per a mi, i per molt bona que sigui la seva obra, em sembla una contaminació gràfica innecessària, narcisista i estúpida

    ResponElimina
  6. Dels retratats, jo només he llegit uns quants Vila-Matas i un Juan Manuel de Prada. Hosti, em fa com cosa i tot haver llegit un de Prada, i el més fort és que em va agradar molt. Se'n deia Las máscaras del héroe, i me'l va recomanar en Mitch; me'n recordo. Es veu que ara es dedica a l'economia, ja veus (en Mitch no; en de Prada)

    A en Manías el segueixo a El Pais, però no he acabat mai cap ficció. Ara tinc a la pila Corazón tan blanco i Los enamoramientos. Averaquè.
    I res, que es veu tot molt net i endreçat.

    ResponElimina
  7. Pel que fa al senyor Rico, em fa molta gràcia que el retratin fent gala d'allò que va dir tal dia farà un any i que va aixecar més polseguera que una diligència en una peli de l'oest: en mi vida he fumado un solo cigarrillo. Efectivament, se'n deu haver fotut uns tres milions, pel cap baix.

    ResponElimina
  8. amb el senyor hyde, forever :)

    ResponElimina