diumenge, 18 de desembre del 2011

dos

Càlcul mental, Bogdanov-Belsky, 1895.

La culpa la té el pare de Lenin, que era professor de matemàtiques, segons acabo de saber. Perquè així és com ha anat tot, de la novel·la de l'Erra a la vida de Lenin, trobar-me son pare matemàtic, i acabar recordant el quadre d'un rus (perquè el pintor era rus, d'això n'estem segurs), que vaig veure fa molt no sé on i que venia a representar una classe de matemàtiques. I així comença una nova entrega del drama del no pensar seguit  i el recordar a batzegades i hom ha de mirar de reconstruir els fets, cagun l'associació d'idees, que no fos somiat, el quadre. Penso, ergo se m'escalfa el cap. Clec clec clec a Google. Quadre pintor rus professor matemàtiques classe. Res. I així una bona estona, sense èxit. Fins que t'atures i mires a la dreta de la pantalla: la galeria de lectors que tenim exposats en aquesta casa. Bogdanov-Belsky. Sembla prou rus. Aquesta dona que llegeix, amb flors grogues de fons, que vaig robar, fa molt, del bloc de la Clidi. I refaig el camí, pacient, guiada per la Clidi, els homes i les dones que llegeixen, en Ramon Erra, els professors de matemàtiques russos i el pare que va engendrar Lenin, perquè si no arribo a trobar el quadre, rebento.


4 comentaris:

  1. El mestre del quadre, Sergei A. Rachinski (1933-1902), biòleg i filantrop, va abandonar la seva càtedra de ciències naturals a la universitat i, influït per les idees de Tolstoi, va fundar la seva pròpia escola i es va dedicar a la instrucció pública. Es veu que Bogdanov-Belsky havia set alumne seu, i que, fins i tot, Rachinsky li va finançar els estudis artístics.

    ResponElimina
  2. (10² + 11² + 12² + 13² + 14²) / 365, és el camí que s'ha d'agafar per arribar al títol de l'apunt.

    ResponElimina
  3. Es veu que aquest mes La Plana s´ha agermanat amb el Lluçanès.

    Dimecres 21 a les 8 del vespre al bar Clau de fa, del teatre ATLÀNTIDA de Vic Tertúlia poètica amb el poeta d´Oristà JOSEP RIERA. Tertúlia sobre l´últim poemari publicat EL PREU DEL BLAT

    Acte obert a tothom

    ResponElimina
  4. I amb Rússia, anònim, i amb Rússia. I amb els mestres de matemàtiques, una mica, també.

    Moltes gràcies per la informació.

    ResponElimina