dilluns, 19 de desembre del 2011

paranys de la nostàlgia


 Ramon Erra. Desfent el nus del mocador. La magrana, 2008. 

Gràcies a aquesta novel·la l’Erra va ser titular al camp del Barça i per un dissabte va formar part del Dream Team (això és ser famós!). Aquí en parla.
Si els contes anteriors estaven aplegats amb un sentit unitari, el que li dona cos a aquesta novel·la són les històries que van desfilant a mida que el narrador va desfent el mocador de la memòria.
Un bar de carretera situat al bell mig d’enlloc, un cambrer accidentat (per cert, a l’accident mor la seva companya que és bibliotecària, i es veu que estava ben bona) i una vida rere la barra evocada a través de la memòria procurant desenpellegar-se dels paranys  que para la nostàlgia. Una colla de personatges estrafolaris i tant humans que a vegades fan esgarrifar.
El llibre va ser un èxit aclaparador, va guanyar el premi  Qwerty a l’autor revelació, va quedar finalista del premi Crexells (diuen que va donar una bella conferència a l’Ateneu sobre el procés de creació de la novel·la), va guanyar el premi Salambó i etc. Elogiada unànimement per la crítica, llibre de l’any a Benzina, i sinó recordo malament en un bon lloc a la llista de millors novel·les de l’any al Rockdelux. Una novel·lassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada