divendres, 16 de desembre del 2011

lenin segons rius


Com que tot el que sé sobre Lenin i la revolució russa -que vindria a ser res- ho he tret, bàsicament, del cinema -de Doctor Zhivago, d'aquella altra pel·lícula d'en Warren Beatty, Reds, em sembla que es deia, d'Octubre d'Eisenstein, i qui sap si d'algun episodi d'Érase una vez el hombre- he aprofitat l'avinentesa de l'Escolta, Volòdia per mirar de cultivar-me una miqueta, que bona falta em fa, camarrrrades.


Eduardo del Río García (Zamora, Michoacán, 20 de juny de 1934). Caricaturista, il·lustrador i escriptor mexicà que publica sota el pseudònim de Rius.

Autodidacte, Rius va iniciar la seva carrera el 1954 a la revista Ja-Já i des d'aleshores ha col·laborat en els principals diaris i revistes de Mèxic. Ha publicat més de cent llibres.

El seu estil és senzill, col·loquial, irreverent i incisiu. No deixa cap tema per verd: història, política, religió, filosofia, medicina popular...

Rius és un fort crític del sistema polític mexicà (Su majestad el PRI, Los Panuchos, Desde los cristeros hasta Fox), del consumisme (La droga que refresca), de l'imperialisme (Vera historia del tío Sam, La interminable conquista de México) i de la religió en general (Manual del perfecto ateo, El mito guadalupano, El supermercado de las sectas).

Avui dia col·labora amb la revista de crítica sociopolítica El Chamuco y los hijos del averno, de la qual és fundador. En aquesta revista també hi participen d'altres moneros (a Mèxic, els còmics i les historietes són monitos, i els ninotaires, moneros) altament reconeguts com Rafael Barajas El Fisgón.

Rius a la wiki, al feisbuc i a la seva pàgina web.
I aquí Lenin para principiantes, senceret.


2 comentaris:

  1. “A cadascú segons les seves capacitats” deia Lenin, frase que ben llegida matisa força igualitarisme que se li atribueix.
    Vaig tant de bòlid que m'havien passat per alt les darreres entrades. Ag!

    ResponElimina
  2. Cadascú per on l'enfila, Girb. I descansa, que allò de "al seté dia" també val per als mestres del guix!

    ResponElimina