dissabte, 25 de febrer del 2012

la carrera de lector


El primer doctor honoris causa de la Universitat de Vic, eixint d'investir.

TOT I QUE CADA LECTOR és un món a part i tothom s'ha enganxat a la lectura amb les obres que ha triat o que l'han seduït, potser sí que podem reflexionar uns minuts sobre uns punts considerats essencials per formar un bon lector. Perquè a vegades oblidem que de la mateixa manera que es pot ensenyar i es pot aprendre a esciure bé, també es pot ensenyar i es pot aprendre a llegir bé. És a dir, arribar a ser un bon lector és una carrera com una altra que requereix uns mestres, unes pràctiques, una voluntat i uns esforços determinats. Això si no volem quedar-nos en l'estadi de lector més primari, el que llegeix obres que no li suposin esforç, només per distreure's i buscar informació.
No tots els lectors són iguals, ni tenen el mateix nivell de lectura. Quan algú ens demana que li recomanem un llibre, demanem-li quins llibres ha llegit darrerament i quins li han agradat i per què.
Fem-li veure que el més segur és que continuï amb l'autor o la col·lecció o el tema que li ha agradat, però que si fa un petit esforç pot arribar a gaudir de lectures més sàvies o més complexes, que el lector també s'educa amb l'esforç i que hi ha diferents nivells de lectura.
Fem-li veure que si amb les matemàtiques, per exemple, només arriba a resoldre les quatre regles, no entendrà res dels logaritmes neperians o de les equacions diferencials si no fa una mica d'esforç per arribar-hi; que no s'acontenti a quedar-se en la lectura amb les quatre regles, o les quatre lletres. Ser lector és una mica com una carrera.

Emili Teixidor. La lectura i la vida. Columna, 2007. P. 127.


2 comentaris:

  1. M'ha recordat els bons temps de dependenta de llibreria, quan la gent et preguntava, ensenyant-te un llibre: "m'agradarà?". Coses de les llibreries de poble. :)

    ResponElimina
  2. Un bibliotecari (de taulell de biblioteca pública) ve a ser com un llibreter, però sense calés de pel mig.

    ResponElimina