dimarts, 5 de febrer del 2013

that's all folks!



Philip Roth diu que deixa d'escriure

L'escriptor nord-americà, de 78 anys, afirma en un mitjà francès que 'Nèmesi' serà el seu darrer llibre durant deu anys. Prepararà la seva biografia. "Ho he fet el millor que he pogut amb el que he tingut", ha dit.

La revista francesa Les Inrocks ha llançat el titular: Philip Roth assegura que Nèmesi serà el seu darrer llibre. En una llarga conversa, l'autor efectivament diu que aquest serà el seu darrer llibre en els propers deu anys. "Ho he d'admetre, ja en tinc prou. Nèmesi serà el meu últim llibre. Mira E. M. Forster, que va deixar d'escriure ficció als 40 anys. I jo, que encadenava llibre rere llibre, no he escrit res en els darrers tres anys. Prefereixo treballar en els meus arxius per al meu biògraf. Li vaig donar milers de pàgines que són com records, però no literaris, no són publicables. No vull escriure les meves memòries, però jo volia que el meu biògraf tingués el material. Perquè si em moro abans, per on començarà?", es pregunta l'escriptor. L'escollit ha sigut Blake Bailey, que ja ha biografiat un amic seu, John Cheever.
En les darreres entrevistes, Roth ja assegurava que si pogués deixar d'escriure ho faria. Sembla que ha pres la decisió de no tornar a escriure ficció. Ha rellegit la seva obra començant pel final. "Després d'això, vaig decidir que en tenia prou amb la ficció", diu. "He consagrat la meva vida a la novel·la. Ja n'hi ha prou!". "Un llibre més o menys no canviarà el que sóc o el que he fet", afirma. I ha parafrasejat el boxejador Joe Louis, dient "ho he fet el millor que he pogut amb el que he tingut". 

8 comentaris:

  1. Dimiteixen els que no cal que ho facin, i els que ho haurien de fer no ho fan. Quin món, mare meva...!
    L'afirmació "si pugués deixar d'escriure ho faria" m'ha afectat, perquè sense ser Philip Roth és una pretensió que jo també he sentit moltes vegades. Pintaria aquarel·les i miraria per la finestra.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que no et refereixes, únicament i exclusiva, a la tribu dels escriptors, oi, Lluís? No me'n parlis, cagon la divina acràcia. Cagon los hilillos de plastilina. Cagon tot.

      Elimina
    2. M'ha agradat molt la darrera frase de Roth. La Sra. Parèmies sentenciaria: qui fa el que pot no està obligat a més, Felipot.
      I mira, ni que només hagués escrit La Pastoral (ara això fa Beethoven) i El Teatre de Sabbath (amb això no vull dir que la resta no hagi valgut l'esforç, ni molt menys),ja hauria fet el fet.

      Elimina
    3. Dr. Vilardekyll6/2/13 17:20

      Tens tota la raó, Matilde, però n'hi afegiria algun més.
      Per cert, que repassant la bibliografia de Roth un que no he llegit i que és fonamental per entendre la seva obra - es veu que hi ha un abans i un després en la consideració dels crítics - és "La contravida". Algú l'ha llegit ?

      Elimina
    4. Jo també n'hi afegiria, no et pensis. La mancha humana, per exemple. I Patrimoni. I així anar fent.

      No he llegit La contravida. Només en sé el que diu Javier Aparicio en el text que he inclòs en la guia de lectura:

      The Counterlife (La contravida, 1987), en la que Zuckerman enuncia una teoría de la ficción desmenuzada en jugosos comentarios acerca de la condición del narrador y de los estatutos de la creación literaria, y en la que se despacha a gusto sobre su coetáneo Norman Mailer.

      Ah, i una cita:
      «Lo que sí tengo es toda una variedad de imitaciones, y no sólo de mi yo, sino también de un auténtico tropel de intérpretes interiorizados, una compañía estable de actores a los que puedo recurrir cada vez que necesito un yo, una cambiante reserva de obras y papeles que integran mi repertorio. Pero, desde luego, no tengo ningún yo que no dependa del empeño artístico y falsario que pongo en tenerlo. Soy un teatro y nada más que un teatro»

      Elimina
    5. Dr. Vilardekyll6/2/13 22:40

      Precisament perquè m'he llegit aquest fragment ho preguntava.

      Elimina
    6. Doncs em temo que haurem de llegir La contravida i jutjar per nosaltres mateixos, doctor. Què et semblaria com a regalet? Bé, després en parlem, que avui toca Retrat d'un assassí d'ocells de l'Emili Teixidor i em fa que ens veurem les cares. L'he començat a llegir (pot ser que el pa negre d'en Villalonga estigui més basat en l'assassí d'ocells que en l'homònim?). És el meu primer Teixidor per a adults. Ja em val.

      Elimina
    7. Dr. Vilardekyll7/2/13 16:16

      Sí, a tot, Matilde.
      Sí que no; que no em semblarà malament "La contravida", però ei, que en podem parlar.
      Sí que sí ; que davant de la meva sorpresa, quan vaig veure "Pa negre" (el film), em vaig quedar parat que el 85 % o més del guió estigués tret del "Retrat...". De moment, què et sembla ? Jo, ara que me l'he rellegida, l'he trobat, en certs aspectes, millor que el "Pa negre".
      I sí ? amb interrogant....Vol dir que si ens veiem les cares, estaràs present en la meva xerrada ?
      No cal que em contestis, que ja vinc !

      Elimina