dissabte, 8 de març del 2014

speedy gonzales



TECNOLOGIA

Spritz, o com llegir 1.000 paraules per minut

Una companyia nord-americana desenvolupa una tecnologia per a dispositius mòbils que permetrà accelerar el temps de lectura
T'agrada llegir, però se t'acumulen els llibres sense trobar el temps necessari per consumir-los. Un clàssic entre els lectors empedreïts. Una empresa nord-americana amb seu a Boston ha decidit posar-hi remei mitjançant una aplicació per a dispositius mòbils que permetrà llegir fins a 1.000 paraules per minut.
Spritz treballa amb el principi que el cervell humà focalitza l'atenció en un punt central –o punt de reconeixement òptim– de cada paraula que permet comprendre la totalitat del mot. Aquest punt se situa, normalment, immediatament a l'esquerre del centre de la paraula.
Mentre que la lectura tradicional implica que el text estigui estructurat en línies i els ulls es moguin de manera seqüencial, de paraula en paraula, la tecnologia Spritz presenta les paraules una darrere l'altra, de forma superposada, de manera que el lector ja no navega per la pàgina, sinó que centra la vista en un espai de fins a 13 caràcters. L'aplicació destaca de color vermell el caràcter concret de cada paraula en què el lector ha de fixar la vista, i alinea els mots de manera que el destacat sempre se situa en el mateix punt, evitant que el lector hagi de moure els ulls. I és que els investigadors sostenen que, en la lectura convencional, un 80% del temps està dedicat a moure físicament els ulls i només un 20% a processar els continguts.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada