diumenge, 29 de juny del 2014

procediments analítics


Oda a Guynemer
Glossa
Aquest poema de Josep Maria Junoy (Barcelona, 1887-1955) va ser publicat a Poemes i Cal·ligrames (1920), anava encapçalat d'una carta-prefaci d'homenatge a Guillaume Apollinaire (Roma, 1880- París, 1918), un dels màxims representants de l'avantguarda francesa, especialment lligat a les tendències cubistes i futuristes. Una oda és un cant d'elogi o elegíac per algú, en aquest cas un jove aviador francès, Guynemer, que va ser abatut amb el seu avió en una acció en el marc de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Amb l'ús de diferents tipus de lletres disposades amb la voluntat d'explicar un acte heroic, canta i elogia, doncs, l'heroisme de Guynemer que amb l'ajut de la màquina, que és, de fet qui és mortalment ferida, però a qui el cor encara li brunzeix i que acompanya l'heroi adolescent cap a la glòria de l'eternitat, al món de les constel·lacions. Aquestes li donaran una altra llum més perenne i més gran al seu acte de valor incontestable. En definitiva, la immortalitat.
Forma
El cal·ligrama que representa amb lletres d'anunci de neó d'un music-hall de París, el cel de França, se centra amb una línia de versos un darrera l'altre que representa l'estela d'un possible avió que d'un punt més proper es perd en un altre punt de l'infinit, a causa d'haver estat abatut pel foc enemic.
Pràctica lectora
Disposa els versos que representa l'estela de l'avió de manera tradicional, comprova si hi ha algun tipus de rima i quin nombre de versos en poden resultar.

Nova antologia de poesia catala. A cura d'Isidor Cònsul i Llorenç Soldevila. Educaula62, 2013. P. 150.



DINS DE L'AVIÓ MORTALMENT FERIT PER L'ESPAI HI BRUNZEIX ENCARA EL LLUENT COR DEL MOTOR MES L'ÀNIMA DEL PÀL·LID ADOLESCENT HEROI VOLA JA VERS LES CONSTEL·LACIONS



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada