dimecres, 1 d’octubre del 2014

in memoriam


M. Dolors Gafas i Fraser (1934-2014), bibliotecària.

«La Maria Dolors va néixer el 1934 en una família vigatana de mestres i llibreters on la lectura i la cultura eren habituals. Va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries a Barcelona, on llavors només hi podien estudiar dones, i es va diplomar en la promoció del 1955.
Acabats els estudis a Barcelona va fer les pràctiques a Vic i després va optar per les biblioteques de la Caixa de Pensions. Va estar un any fent substitucions en diversos punts de la geografia catalana fins que va accedir a una plaça fixa el 1957 a la Biblioteca de la Caixa de Pensions a la ciutat de Vic. Aquesta biblioteca, inaugurada l’any 1929, estava situada a la Rambla de l’Hospital i era coneguda popularment com la Biblioteca de l’Atlàntida (per la seva proximitat amb la llibreria que portava aquest nom).
Després de 37 anys treballant a la Biblioteca, Maria Dolors Gafas es va jubilar de forma anticipada l’any 1994. Un any després, La Caixa de Pensions va començar a tancar les biblioteques de la seva xarxa, començant per la de Vic.
Les dues biblioteques que hi havia a Vic, la Biblioteca de la Caixa de Pensions (1929), i la Biblioteca Jaume Balmes (1931), es van fusionar l’any 1996 en la que actualment és la Biblioteca Joan Triadú».

[Font: «Una mirada al passat : les biblioteques públiques de Vic». En Portada. Núm. 37, Abril 2008.]



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada