dimecres, 29 d’abril del 2015

el rei dels bornis


premis literaris
'L'arqueòleg', de Martí Gironell, 'distingida' pels anacronismes històrics i mèdics
Les observacions del lector Claudi Miquel Cuchillo Foix han estat escollides pel jurat del premi Borni, que convoca anualment el Born Centre Cultural i que es fixa en incongruències presents en obres literàries
ARA Barcelona | 

Entre els 41 candidats presentats a la segona edició del Premi Borni, el jurat presidit pel director del Born Centre Cultural Quim Torra i compost per Carme Fenoll, Esther Lucea, Màrius Serra i Enric Calpena ha decidit atorgar el guardó al lector Claudi Miquel Cuchillo Foix, que ha detectat set anacronismes o desajustos a la novel·la 'L’arqueòleg' de Martí Gironell. Segons explica el jurat, el més destacable és aquest, que es troba a la pàgina 94: “No tenien res per aixoplugar-se, ni un trist plàstic per improvisar una tenda”. "Tenint en compte que l’acció de la novel·la està situada l’any 1910, de “tristos plàstics” sota els quals aixoplugar-se no n’hi podia haver cap –explica el jurat–. Els altres sis desajustos són de caire mèdic (per una tècnica de reanimació posterior) i tecnològic (relatius a un Ford T atrotinat que hi apareix pels deserts asiàtics)".
Entre les novel·les candidates al singular guardó literari hi havia 'Lliures o morts', de Jaume Clotet i David de Montserrat, 'Mar de foc', de Chufo Lloréns, 'La sombra del viento', de Carlos Ruiz Zafón i 'Quanta, quanta guerra', de Mercè Rodoreda.

-------> vegeu també El premi borni als lectors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada