divendres, 1 d’abril del 2016

maraini, dacia maraini




«Dacia Maraini (Fiesole, 1936) és història viva de la cultura italiana: escriptora, dramaturga i cineasta, la seva obra gira sobretot a l’entorn de l’estudi de qüestions socials i històriques de la dona, entre moltes altres reflexions de caire social.
Amb una infància marcada per la guerra i l’arribada a Sicília —provinent del Japó, on el seu pare, un brillant antropòleg, havia estat tancat a un camp de concentració per la seva negativa a adherir-se al feixisme mussolinià—, la producció literària de Maraini (novel·les, relats breus, poemes, assaigs i guions de teatre i cinema) es caracteritza per la seva combativitat contra tota mena d’injustícies: l’exercida contra les dones, però també la que es produeix a les presons, als manicomis, a les institucions, a la societat.
Molt activa en els cercles literaris de Roma, i tota una referència de la literatura italiana, Maraini ha estat traduïda a més de 22 idiomes (entre els quals, el català i el castellà), i ha rebut nombroses distincions, entre les quals el guardó Fondazione Campiello pel conjunt de la seva carrera.
En el cinema, Maraini ha signat tres pel·lícules (L’amore coniugale, Aborto: Parlano le donne i Ritratti di donne africane) i ha escrit prop d’una vintena de guions per a, entre d’altres, cineastes com Marco Ferreri, Carlo di Palma i Margarethe von Trotta.
Però és coneguda també per la seva col·laboració amb Pier Paolo Pasolini, amb qui va forjar  —juntament amb el seu marit Alberto Moravia— una forta amistat i amb el qual va escriure el guió de la pel·lícula Las mil y una noches».

«Dacia Maraini a la Filmoteca». Filmoteca de Catalunya. 28|4|2014.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada